“Teeme ära” Ruhnu moodi

Ruhnu vallavalitsus saatis 21 kinnistuomanikule märgukirja, milles neil palutakse oma kinnistud 21. juuniks korda teha, et need ei jätaks saare külalistele korrastamata ja hoolitsemata muljet.

“Enamikul piisaks kinnistu niitmisest,” ütles Ruhnu vallavanem Aare Sünter, lisades, et mõnel juhul oleks hea, kui korrastataks ka muid kinnistu väljanägemist parandavaid objekte (puud, põõsad, hooned, aiad jne).

Mõni kinnistu on tema sõnul hooldamata aastaid, mõni aga esimest aastat. Märgukirjaga tahetakse omanike tähelepanu juhtida nende kinnistute väljanägemisele. “See ei tähenda veel, et kõiki neid kinnistuid üldse ei hooldata,” ütles Sünter, kelle sõnul soovitatakse mõnel kinnistul parandada vaid aed või koristada kasutamiskõlbmatu tehnika nähtavalt kohalt.

Mais tegi Ruhnu valla heakorrakomisjon valla territooriumil ringkäigu ja kinnistuid, mille korrastamisvajadusele heakorrakomisjon tähelepanu juhtis, on kokku 21. Neist kaheksa kuuluvad ruhnurootslastele. Sanktsioone märgukirjas ette nähtud ei ole.
Rootslased külastavad oma Ruhnu kinnistuid Sünteri sõnul erinevalt: “Mõni aastas korra, mõni aastas mitu korda, mõni elab pea terve suve Ruhnus, mõni aga mitme aasta jooksul korra.”

Kirjalikke ettekirjutusi varem tehtud ei ole. Mõne inimesega on Sünteri sõnul vesteldud. Samas on mitmed ruhnurootslased hakanud aastate jooksul oma esivanemate saare vastu rohkem huvi üles näitama ja tegema ka oma kinnistutel rohkem korrastustöid. Üldiselt muutub kinnistute väljanägemine Ruhnus Sünteri sõnul iga aastaga paremaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 412 korda, sh täna 1)