Vissitiitlid jagunesid kolme piimaandja vahel (FOTOD)

MEISTERVISSI NAJAL: Kõljala POÜ visside esitleja Lauri Post tunneb pärast väsitavat võistluspäeva kergendust ja toetub eesti punase tõu parimaks tunnistatud lehmale Paabule. Foto: Sander Ilvest

Eile Upal toimunud XIX saarte kaunimate visside näitus Saarte Viss 2013 kujunes seekord suuresti Kõljala POÜ ja Kärla PÜ maavõistluseks, kus esimene napsas parima koha eesti punase tõu ja teine holsteini tõu arvestuses.

Ligemale 30 Eesti holsteini tõugu osavõtja hulgast valis kohtunik Andres Leesmäe parimaks Kärla PÜ esmaspoeginud lehma Nänni ja reservvissiks Kõljala ühistu esmaspoeginud lehma Luua.

See on alates 2003. aastast teine kord, kui Kõljala ühistu on Saarte Vissil holsteini tõugu lehmade arvestuses vissitiitlist ilma jäänud. Viimati juhtus see 2006. aastal, mil esikoha pälvis muhulase Jaan Kesküla holstein Dolly.

Kõljala ühistu juht Tõnu Post võttis tänavust allajäämist tublile konkurendile suurema meelehärmita. “See ei ole mäng mõisa peale, kui võidad, on ilus muidugi, aga Kärlal olid tõesti väga ilusad lehmad,” ütles Post. “Juba enne võistluste algust oli selge, et Kärla on tugev konkurent,” lisas ta.

Kohtunik Andres Leesmäe sõnul oli holsteini tõugu võitja udar konkurendi omast kindlalt üle, ka nisade pikkus oli parem ning silma torkas udara hea verevarustus.

Kärla PÜ juht Ülar Tänak ütles, et võistlustel on ilusad tegelikult kõik loomad, ka need, kes kohtunike hindamis-skaalal pisut madalamaid punkte nopivad. “Palju sõltub ka sellest, millises lüpsistaadiumis üks või teine loom on ja kui ilusaid loomi saab võistlustele tuua. Osal loomadel on ju piim kinni, aga meil on suur kari ja võimalus natuke valida,” rääkis Kärla piimatootmisettevõtte juht.

Ülar Tänak tundis hea esinemise üle heameelt ja avaldas tunnustust ettevõtte töötajatele, kes loomadega enne võistlust jalutamistrenni tegid ja nende ettevalmistamisega vaeva nägid. Tänaku sõnul ei vaja Kärla ühistu töötajad vissinäitusest osavõtmisega seoses mingit sundimist ega keelitamist, kõik on ise hakkamist täis ja tahavad loomadega näitusele tulla.

Eesti punase tõu arvestuses jäi vissitiitel viiendat aastat järjest Kõljala POÜ-le. Esikoha sai noor lehm Paabu, reservvissiks valiti Kõljala ühistu esmaspoeginud lehm Meeda. Parimaks loomaesitlejaks tunnistati aga Rita Paiste Kõljala POÜ-st.

Eesti maatõugu lehmadest valis kohtunik Olev Saveli parimaks Mereranna ühistu teises laktatsioonis lehma Nunnu-Kari, teise koha pälvis Saare Maakari OÜ lehm Kelli ja kolmanda koha sama ettevõtte 14-aastane Ürsi.

Eilsel vissinäitusel osales seitsmes kategoorias kolme tõu peale 49 lehma, mis on 2011. aastast pärineva rekordilise osavõtjate arvu kordamine. Võistlustules oli 12 piimatootjat, neist üks Hiiu Õunakasvatuse OÜ Hiiumaalt. Hiidlased said eesti punase tõu noorte lehmade kategoorias kolmanda koha.

Saarlaste edusammudest piimatootmises annab kaudset kinnitust seegi, et sel aastal oli vissinäitusel kohal rekord-arv sponsoreid – 11 mandrilt ja kolm Saaremaalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 229 korda, sh täna 1)