Juhtkiri: Täna 25 aastat tagasi (Loe Saarte Hääle esimest numbrit!)

Täna 25 aastat tagasi hakkas taas ilmuma ajaleht Saarte Hääl, trükiarvuga 17 136. Tollase rajoonilehe Kommunismiehitaja asemel jõudis tellijate kodudesse ja ajalehekioskitesse sinimustvalge, Eesti rahvuslinnu suitsupääsukese ja rahvuslille rukkilille kujutisega Saarte Hääl. Veerandsada aastat tagasi lehe toimetuses töötanud ajakirjanikud mäletavad hästi, kui palju tuli tollaste võimumeestega lehe nime ennistamise nimel kembelda.

Parteiboss Karl Vaino alamad ei andnud mingisugust ametlikku luba lehe nime muuta. Lehetoimetus eesotsas toimetaja Endel Proosesega võttis vastu otsuse “Teeme ära!” ja tehtigi. Hea tunne oli käes hoida oma maakonna ajalehte, rahvusvärvides lehte. Ehmatava nimega häälekandjast (just nii ajalehti tollal nimetatigi) oli saanud nii vormi kui ka sisu poolest lugejaile palju vastuvõetavam teabeallikas. Toimetus ei pidanud paljuks esiküljel ära trükkida Lydia Koidula luuletust “Eesti muld ja eesti süda”.

Rubriigis “Mismoodi parandada Saaremaad?” võttis sõna Mustjala metskonna metsavaht Meelis Osa, kirjutades loo “Saaremaa isemajandamisele”.
IME-st ehk isemajandavast Eestist räägiti ja kirjutati toona palju. Eesti taasiseseisvumisest ei juletud veel kõva häälega rääkida. Arnold Rüütel, kes 25 aastat tagasi oli ülemnõukogu presiidiumi esimees, külastas oma kodusaart ja kohtus inimestega. Tulevane Eesti Vabariigi president kohtus Kuressaares kohaliku rahvarinde aktivistidega. Kas kohtumisel võeti teemaks ka Eesti taasiseseisvumine, seda leht ei kajasta.

Saaremaa omaaegseid mainekamaid ajakirjanikke Helju Rauniste oli välja mõelnud usutluse meie isamaaga. “Ausaks ja vapraks kasvatasid eesti taat ja eesti eit oma lapsi ja noortel oli täielik lugupidamine oma vanemate vastu, kuna nad neis ainult head nägid,” saab intervjuust lugeda. Tahaksime väga, et see tõdemus ka praegu kehtiks ja tulevikuski kehtima jääks.

Loe Saarte Hääle esimest numbrit!:

   

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 271 korda, sh täna 1)