Aasta siis oli… 1988!

Laulja Ivo Linna esines nädalavahetusel Tallinna lauluväljakul toimunud festivalil Rock Summer 25, kus ta astus üles koos ansambliga In Spe, esitades 25 aastat hiljem uuesti neid samu isamaalisi laule, mis kõlasid aastal 1988.

Olgugi et Ivo Linna on käinud mitmel Rock Summeril, on tal kõige eredamalt meeles just see esimene, 1988. aasta festival. “Edasistest aastatest on üsna hägune mulje, sest ansambleid, kes sealt läbi voorisid, oli ju tohutult palju,” ütles Linna, kelle sõnul oli nende hulgas väga palju maailmastaare.

1988. aasta festival oli sellepärast väga eriline, et esimest korda toimus Nõukogude Liidus tohutult suur rahvusvaheline rokifestival. “Seda ma julgeks öelda, et aasta enne seda ei kujutanud keegi seda ettegi, et säärane asi on võimalik,” märkis Linna. Tema sõnul oli see nii eestlaste kui ka nende arvukate välisturistide ja muusikute jaoks midagi enneolematut, andes turistidele võimaluse piiluda maale, millest nad seni olid ainult lehtedest lugenud.

“Tol korral oli see võimalus teadvustada, et me tahaksime olla lääne kultuuriruumis,” selgitas Linna. Tema sõnul oli Rock Summer väga hea Eesti asja promomine maailmas, sest välisuudised, BBC ja teised väljaanded, rääkimata Põhjamaade ajakirjandusest, kirjutasid sellest festivalist.

Esimesest Rock Summerist võttis osa umbes 60 000 inimest. See rahvamass tuli Linna sõnul kokku mitte seepärast, et tingimata näha väljamaa bände või kuulata mingit bändi, vaid selle pärast, et oli aasta, mil rahvas tahtis tunda küünarnukitunnet. Seda, et me suudame, tahame oma asjaga edasi minna. “Isamaatunne oli ikka väga võimas,” nentis ta.

1988. aastaks olid Eestis käinud mõned väga-väga üksikud suured jazzistaarid või natuke vähem tuntud poptähed. “Nüüd oleme oma uue vabaduse ajal näinud kõike, mida maailmal on pakkuda,” põhjendas Linna, miks festivalid ei ole enam nii populaarsed kui toona. “Mina ei tea, kas nad üldse vajavad mingeid festivale,” lausus Linna, kelle sõnul vajab Eesti rahvas hoopis laulupidu. Linna sõnul ongi võib-olla hea, kui toimuvad pigem Rabarocki-tüüpi festivalid. “Küllap need väiksemad festivalid sobivad meie väiksele rahvale paremini.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 297 korda, sh täna 1)