Ruhnu kooli lõpetasid üks laps ja üks direktor (1)

LÕPETAJAD: Elen Mägi ja Ants Pirso uuel õppeaastal Ruhnu kooli uksest õpilase ja direktorina enam sisse ei astu. Foto: ruhnlane.blogspot.com

Ruhnu kooli juures oli laupäeva pärastlõunal siginat-saginat palju ja vana koolimaja väike talutoa-sarnane saal rahvast täis: ka sel aastal oli Ruhnu koolil oma lõpetaja, Elen Mägi.

Sellal kui sügisest ameti maha panev direktor Ants Pirso kõnet pidas, istus Elen üksipäini saali ees ja elas sõnavõtule silmnähtavalt kaasa. Direktor rääkis, et Elen on viimase aasta jooksul palju muutunud – sõnaahtrast kõhklevast plikakesest kooli vanimaks õpilaseks, kes on juba ka teistele eeskujuks.

Elen ise tunnistas viimases tunnis, et kool on kole ruttu läbi saanud ja et tema pärast oleks see võinud veel mõnda aega edasi kesta.

Veel mainis direktor Pirso, et küllap on kooliaeg ja koolimaja helgena meelde jäänud ka teistele Ruhnu kunagistele koolilastele, sest tihti jõutakse aastaid hiljemgi oma vana kooli lõpuaktusele.

Seejärel pidas kunagi nii arglik Elen ise väikese kõne – iseloomustas ja tunnustas oma õpetajaid ja tunnistas, et on neilt mõndagi õppinud: loodusainete ja muusikaõpetajalt Kristelilt humoorikust, keeleõpetaja Kadrilt head maitset jne. See kõne oli õpetajatele üllatuseks, nad ajasid kõrvad kikki ning itsitasid heatahtlikult ja mõnuga.

Pärast muusikaõpetaja Kristeli juhendatud südamlikku muusikalist vahepala astus ette kogu kooli personal ja keeleõpetaja Kadri rääkis hoopis Antsust, kel tänavu suvel lõpeb samuti viimane kooliaasta.

Ants on juba mitu aastat ähvardanud pensile minna, aga siis ikka kooli jäänud – õpetajate kergenduseks, sest Ants hoiab neid väga. Söögitädi Elvil olid lausa silmad veekalkvel, kui ta Antsule “samuti lõpetamise puhul” tohutu suure kommikoti üle andis. Et tal edasine elu ikka magus oleks. Peale kommikoti sai Ants Pirso veel noore kunstniku Eleni joonistatud portree endast.

Ja siis tuli päeva komm – õpilaste nukkermagus kava Oskar Lutsu ainetel, kus lõi kaasa ka paar vilistlast. Õpilased olid kõik niivõrd-kuivõrd Ruhnu rahvarõivais. Esitati valikkava “Kevade” viimastest peatükkidest, kus õpetaja Laur lapsi suveks koolist ära saadab. Lible, kes millegipärast suurt seinakella keeras, oli küll karvamütsi ja talvepalituga, aga paljajalu, nii et asja juures ei puudunud ka huumorimõõde.

Siis said kõik võimaluse lõpetajat õnnitleda ja õhtupoolik läks edasi juba klaasverandal läände kalduva päikese paistes suupisteid nautides.

Eva Aadamsoo

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 781 korda, sh täna 1)