Aegade tagant

Surnu juhatas unenäos raha peidukoha kätte

Müstilisest juhtumist pajatas oma lugejatele 80 aastat tagasi, 24. juunil 1933 ilmunud ajaleht Meie Maa.

Jutt käis toona 1918. aastal nähtud unenäost, mis näitas ära koha, kuhu oli peidetud grippi surnud naise rahanatuke.

Naine oli mõnikümmend kuldrubla ja ligi kümme rubla hõbedas kuskile kodu lähedale ära peitnud, aga peidupaika ta enne surma lähedastele ei öelnud.

Järgmisel aastal näinud aga naise tütar ühel ööl unes: ema on alles elus, seisab kodu trepil ja ütleb täiskasvanud tütrele, et see tooks talle suurräti. Veel öelnud ema: “Ma juhatan sulle oma raha peidukoha, aga mis sellest kasu – see raha jääb ikka teiste omaks.” Seepeale tütar ärkas.

Kui ta uuesti uinus, nägi ta sama unenägu edasi, kus ema ütles: “Aga ma juhatan siiski sulle selle raha peidupaiga. Loe õuevärava juurest edasi kolm õunapuud. Kolmanda puu kohal kiviaia jalas kivide all peitub see raha.”
Järgmisel päeval otsides tütar raha ei leidnud, sest maa ja aia kivid olid üksteise külge kinni külmunud. Kevadel läinud tütar mandrile teenima, rääkides enne seda oma unenäost isale. Suvel õunaaias jalutades otsustas isa uuesti raha otsida ja leidiski unenäos juhatatud kohast kuld- ja hõbemündid üles.

Samuti läks täide lahkunud ema poolt unenäos öeldu, et tütar ei saa rahast midagi ja see saab teiste omaks.

“Külapoiste pealetung” piirivalvuritele

“Paugutati püsse ja külapoisid lõhkusid ja peitsid piirivalvurite jalgrattad ning muid esemeid”, “Osa asjaosalistest külapoistest arreteeriti”.
Selline, kolme pealkirjaga pommuudis ilmus 1933. aasta 27. juuni Meie Maas.

Leht teatas, et alles hiljuti oli lugeda, et 13 Lümanda mehele (kuuldavasti olevat neid koguni 30) on määratud 50 000 kr tolli-trahvi salapiirituse vedamise eest.

Nende 13 eesotsas olla seisnud Voldemar Mangjus, kellele määratud ka kaunis suur tollitrahv – üle ühe miljoni sendi. Kuid nähtavasti pole trahvi suurus meest siiski heidutanud, sest kõneldakse, et Mangjus olla toonud sisemaale jälle uue noosi salapiiritust. Ja Kihelkonna rajooni piirivalvureil ongi juba ots käes, nad tabasid Eduart Küti salapiiritusega kauplemiselt, andis leht 80 aastat tagasi teada.

Et ülekuulamisel Küti seletus erinenud osalt Pruuli (elab Abruka vallas) seletusest, siis tahetud Kütti viia Abruka piirivalvurite käsutusse. 25. juunil asunudki Kütt kahe piirivalvuri saatel teele. Sõit alanud jalgratastel.

Olles jõudnud Koovi külla, tahtnud piirivalvurid näha kohta, kus Küti piiritusenõud peidus olnud. Äkki ilmunud aga põõsaste vahelt jõuk külapoisse, nende hulgas Eduard Küti vanem vend, kaitseliitlane ja vabadusvõitleja Julius, kes hurraa hüüdes tahtnud tungida piirivalvuritele kallale, et Kütti vabastada. Alles hoiatuslask õhku kainestas külapoisse.

Küll aga ei leidnud piirivalvurid enam eest oma jalgrattaid, ainult kaks katkiste kummidega esiratast vedeles põõsas.

Autoõnnetus Lümanda laulupidulistega

Lümanda mehe Jaan Küti kergeveoautol sõitsid laulupeolised, kes pärit Lümanda vallast ja Sõrvest, mööda Kuressaare–Orissaare maanteed koju. Umbes 25 km Kuressaarest juhtus aga õnnetus, kui autole tuli vastu kaks hobust vankritega ja üks hobustest ennast põiki auto ette tõmbas. Viimasel hetkel tahtis autojuht Voldemar Kütt hobustele otsasõitu vältida ja tegi järsu pidurduse. Sellest paiskus auto hooga, “surmasõlme” tehes kraavi kummuli ja siis külili.

Autos olnud 17 inimesest osa sai vigastusi, enamik pääses õnneks vaid põrutuste ja kriimustustega. Ühel reisijal murdus aga selgroog, mistõttu ta jäi halvatuks, kirjutas Meie Maa, nentides, et auto vigastused pole väga rasked – loodetavasti remonditakse see peagi jälle sõidukõlblikuks.

“Kroonipalavik” maal tegi poed kaubast tühjaks

4. juuli Meie Maa kirjutas, et mitmed kauplused osteti kaupadest tühjaks ühe päevaga. Ühes Kärla kaupluses võetud ostjalt tikutoosi eest koguni 5 senti.

Pöidel, mis teatavasti üks jõukamaid nurki saarel, tekitas kroonikursi langus kohati enneolematult elava kaupade ostuhoo.

Nii müüdi Pöide tarvitajate ühingu Kõrkvere abikauplus ühe päevaga kaupadest tühjaks. Isegi masinad, mis aastate kaupa laos seisnud, osteti kõik ära. Õhtul olnud kaupluses ainult purk kompvekke järel. Selle ostnud lõpuks keegi taluperenaine, kes kunagi varem ei olnud ostnud tervet purki kompvekke.

Samuti olnud kaupade ostmine haruldaselt elav teistes Pöide kandi kauplustes, kuid mõned poed olnud selgusetuse tõttu hindade osas suletud.

Samasuguseid teateid tulnud ka mitmelt poolt mujalt Muhu- ja Saaremaalt.

Vanu lehti sirvis
Andres Sepp

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 215 korda, sh täna 1)