Fotoruut näitab noorte piltnike parimaid palu (FOTOD)

Fotograaf Egon Ligi õpilased avasid nädalapäevad tagasi Kuressaares Ajamaja galeriis väljapaneku oma tööde paremikust. Näitusel on üheksa noore fotohuvilise pildid.

Kui küsida fotohuviliste koolinoorte juhendajalt, millest näituse selline nimi – “Fotoruut”, kõlab vastus, mida ei osanuks oodatagi. “Fotoring oleks ju liiga tavaline,” naerab Ligi, viidates sellele, et tegemist on küll fotoringi õpilastega, ent niisama fotoringiks seda kooskäimist nimetada oleks veidi igav. Nn fotoruudu moodustavad seega Liisbet Antsaar, Helina Väli, Jane Treima, Karl Jakob Toplaan, Merit Lehtsalu, Tiina Soots ja Ave Mägi.

Vaid kosmosepilti pole

Näitusel on, nagu juba mainitud, väljas üheksa tubli noore fotograafi fotod. Kokku on pilte Ajamaja esimese korruse seintel – otse Kessu kohviku ukse juures – 18, iga noor sai välja panna kaks kõige paremini õnnestunud pilti. Tööde seas on nii loodusfotosid, portreesid kui ka kunstilisemaid pilte.

“Pildid ongi taotluslikult kunstilisemad, kui me tavaliselt oma silmaga ümbrust näeme,” tõdeb Ligi. Ta lisab, et tööd pole sugugi ainult Saaremaa pinnal tehtud, on ka mandrimaal “purki püütud” fotosid. “Kenad värvilised pildid kõik,” kinnitab Ligi.

Fotoõpilastel on Egon Ligi hinnangul õnnestunud mitmeid põnevaid hetki tabada. Ei ole lihtne pildile saada näiteks rebast lähivaates või tööhoos askeldavat sipelgat nõnda, et iga vaataja hiljem aru saab, et tegemist on just sipelgaga, või sedagi, kuidas lind end õues vedelevas botases sisse on seadnud. “Siin näitusel on põhimõtteliselt kõik võimalik esindatud, ainult kosmosest pole me veel pilti teinud. Järgmisel hooajal lähme kosmosesse,” naerab ta.

Jane Treima on sarnaselt kõigi teiste noortega näitusel esindatud oma kahe tööga. Üks neist vaade aknale ja teine portree tuttavast tüdrukust. Jane pildistas juba enne seda, kui Ligi Kuressaares noori juhendama hakkas. “Mulle meeldib väga inimesi pildistada, aga ka loodusest saab häid pilte,” tähendab ta.

Karl Jakob Toplaan armastab üle kõige loodusfotosid teha. Temalt ongi näitusel kaks loodusfotot: lähivõte askeldavast sipelgast ja haneparv lumisel põllul. Sipelgapildi tegemisel oli noormehel abiks ta vend.

Loodusesse pildistama

“Mul on suur pere ja kui nad midagi põnevat näevad, annavad mulle kohe teada. Seda sipelgat näitas mulle väikevend,” avaldab Karl Jakob. Teine foto sündis samuti suhteliselt lihtsalt. “Läksin lihtsalt vaatama ja nägin, et põllul on haned. Lumi oli otsekui tellitud sinna juurde ja sedasi see pilt sai tehtud,” meenutab ta. Karl Jakobki huvitus fotograafiast juba enne fotoringiga liitumist ning hobikaaslastega kooskäimine on seda huvi vaid kinnistanud. Tema kavatseb kindlasti loodusfotograafiaga jätkata.

Egon Ligi fotoring – või oleks õigem öelda fotoruut – käis lõppenud õppeaastal koos Kuressaare gümnaasiumi juures, kuid fotohuvilisi sattus sinna ka Kuressaare vanalinna koolist ja Valjalast. Viimasest kohast ilmselt seepärast, et enne linnas fotoringiga alustamist tegi Ligi sama asja just seal. Fotoruudu väljapanekut Ajamajas saab uurida ilmselt vähemalt kuu aja jooksul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 867 korda, sh täna 1)