Saksa ekspert: üleminek suveajale on ohtlik mõttetus (10)

KAHTLEB: Saksa kronobioloog Till Roenneberg arvab, et kellakeeramine on mõttetu tegevus ega too mingit majanduslikku kasu, kuna mõjub halvasti inimese tegevuse tootlikkusele. Foto: flickr.com

KAHTLEB: Saksa kronobioloog Till Roenneberg arvab, et kellakeeramine on mõttetu tegevus ega too mingit majanduslikku kasu, kuna mõjub halvasti inimese tegevuse tootlikkusele. Foto: flickr.com

Möödunud pühapäeval läks Euroopa üle suveajale. Pole välistatud, et Euroopa suurim riik Saksamaa lõpetab kellakeeramise kas siis suve- või talveajale peagi ära, väidab telekanal Deutsche Welle. Kui see juhtub, on suur tõenäosus, et seda teeb kogu sõbralik Euroopa Liit.

Vahetult enne suveajale üleminekut ütles Saksamaa Liitvabariigi ühe suurema ja jõukama liidumaa Baieri majandusminister Ilse Aigner, et säärane eksperiment (ta pidas silmas iga-aastast kellakeeramist – toim) tuleks kiiremas korras lõpetada. Tänavu möödus juba 34 aastat päevast, mil suurem osa tookordse Euroopa Ühenduse liikmesmaid võttis kasutusele suveaja. See on piisavalt pikk aeg, et jõuda lihtsa arusaamani – kellakeeramise protseduurist saadav majanduslik kasu on oluliselt väiksem, kui kunagi arvati.

Veel enam, aastakümnete vältel on teadlased korduvalt rääkinud, et kellaaja väiksemgi muutmine on kahjulik paljude inimeste tervislikule seisundile. Kõigest sellest kõneldi Saksa telekanali Deutsche Welle (DW) ühes saates.
Selgus, et tänavu allkirjastas üle 50 000 sakslase petitsiooni Bundestagile, paludes ülemineku suveajale ära muuta. Kõigi eelduste kohaselt peaks Saksa parlament seda küsimust arutama hakkama juba aprillis.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 733 korda, sh täna 1)