Talunik leidis tiigist jõhvussi (3)

JÕHVUSS PURGIS: Lõu külas elava taluniku Egon Sepa imelik leid. Foto: Sander Ilvest

JÕHVUSS PURGIS: Lõu külas elava taluniku Egon Sepa imelik leid. Foto: Sander Ilvest

Eile hommikul taluõuest kevadist suurvett mujale juhtida üritanud Salme vallas Lõu külas elav talunik Egon Sepp leidis allikatoitelisest tiigist imeliku vingerdava taimejuurt meenutava ussi.

Facebooki postitatud video põhjal selgus, et tegemist on ilmselt jõhvussiga. Purki pandud isend on umbes 30–40 sentimeetrit pikk. Peapool on tal tumedam, teise poolega on ta end klaasi külge kinni imenud.

Selgeveelise tiigi lähemal uurimisel võis tiigipõhjas näha veel kahte või kolme samasugust “vingerdavat juurt”. Hooti olid nad paigale tardunud, siis liikusid aga üsna kiiresti.

Sõbrad soovitasid Egonil imelooma säilitavasse lahusesse panna ja teadlastele uurida anda. “Kirjutasin Tartusse, aga vastust pole veel saanud,” ütles Egon Sepp. Talunikku huvitas ennekõike, ega need ussid pole ohtlikud loomadele, kes tiigist joomas käivad.

Vikipeedia andmetel on jõhvussid (Nematomorpha) loomade hõimkond, kuhu kuuluvad ainult parasiitliku eluviisiga organismid. Nii morfoloogiliselt kui ka ökoloogiliselt on nad sarnased ümarussidega. Nende pikkus on keskmiselt 1 m ja läbimõõt 1–3 mm. Elavad valdavalt mageveekogudes. Jõhvusse on kirjeldatud 320 liiki. Täiskasvanuna nad ei toitu, kuid vastsed parasiteerivad paljudes veeputukates ja vähilaadsetes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 213 korda, sh täna 1)