Kaitseliitlased kõmmutasid Muhus romusid ribadeks (VIDEO) (6)

RELVAD ON KENAD: Kaitseliidu Saaremaa maleva instruktor-koolitaja Jaen Teär (paremalt esimene) pidas püssidega askeldavatel uudishimulikel silma peal, sest ka luuavarrest võib vahel pauk tulla. Foto: Marko Mägi

RELVAD ON KENAD: Kaitseliidu Saaremaa maleva instruktor-koolitaja Jaen Teär (paremalt esimene) pidas püssidega askeldavatel uudishimulikel silma peal, sest ka luuavarrest võib vahel pauk tulla. Foto: Marko Mägi

Laupäeval korraldas Kaitseliidu Saaremaa malev Muhus Koguva karjääris laskeharjutuse, kus pealtvaatajate silme all tulistati ka granaadiheitjatest. Avalikule üritusele kogunes üle 70 pealtvaataja.

Malevapealik kolonelleitnant Kristjan Moora sõnul tulistati granaadiheitjatest B-300 välja üle 40 mürsu. “Tabavusprotsent oli üle 80,” märkis Moora.

200–300 meetri kaugusel asuvaid sihtmärke tabasid allüksuse väljaõppes taktikaliselt ette nähtud neljast lasust vähemalt kolm ja vahel ka kõik neli lasku.

Puruks lastud autod viis metallifirma samal päeval minema ja laskeala korrastati. Tulevikus plaanib Kaitseliit Koguva karjääris tankitõrje laskeharjutusi läbi viia kahel korral aastas: üks kord sügisel ja üks kord kevadel.

“Need laskmised oleme rõõmuga nõus korraldama pealtvaatajatele avatud demonstratsioonlaskmistena,” lubas malevapealik.

“Õppuste eesmärk on Kaitseliidu baasil moodustatud jalaväeüksuste reaalse lahinguvõime tagamine. Jalaväeüksuse tulejõud moodustub tankitõrjerelvade, granaadiheitjate, kuulipildujate, täpsuspüsside ja muude meil kasutuses olevate relvade koostoimel,” selgitas Moora.

Kaasnev eesmärk on Kaitseliidu väljaõppe tutvustamine kohalikule elanikkonnale. “Rahvas peab mõistma meie vabatahtlike sõjalise väljaõppe vajadust ja selleks võimaldame huvilistel meie väljaõpet vaatama tulla ja seda hinnata,” rääkis kolonelleitnant Moora. “Sellega tagame, et kohalik elanikkond ja vallavalitsus meid toetavad ja suhtuvad mõistvalt laskeharjutuste läbiviimisse ka oma kodusaarel.”

Samal eesmärgil oli pealtvaatajatele välja pandud relvanäitus, kus sai näha ja käes hoida kõiki Kaitseliidus kasutuses olevaid relvi.

Uusi liikmeid Kaitseliitu laupäeval ei värvatud. “Kui kellelgi tekkis huvi liituda, palume tulla avaldust kirjutama otse maleva staapi. Veelgi õigem on alguses ühendust võtta oma tutvusringkonnas olevate kaitseliitlastega, sest Kaitseliitu astumine nõuab kahe soovitaja olemasolu. Liitutakse ikkagi Kaitseliidu kodukoha allüksusega,” soovitas malevapealik.

Käspri talus elav Koguva külavanem Jüri Schmuul ütles, et laskmine oli tema koju kuulda küll, aga midagi hullu polnud. Ise ta laskeharjutust vaatamas ei käinud. “Sügisel sai käidud, mul muud tegemist kah,” sõnas külavanem.
Sama meelt oli Igakülas Matsi puhkemaja pidav Aasa Aavik: “ Paugud olid vägevad küll, aga karjäär on ju õige koht, kus selliseid asju teha,” tõdes ta leplikult.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 938 korda, sh täna 1)