Laimjala nänn Ellen-Lisenne Sepp sai 80 aastat vanaks (2)

LAIMJALA NÄNN: Rõõmsameelne ja alati positiivne Ellen-Lisenne Sepp. Foto: Ain Lember

LAIMJALA NÄNN: Rõõmsameelne ja alati positiivne Ellen-Lisenne Sepp. Foto: Ain Lember

Eile tähistas oma 80. sünnipäeva Ellen-Lisenne Sepp – Laimjala endine velsker, kes on põlvkondi tittesid kaalunud, mõõtnud ning inimesi ravinud.

“Aeg oli esialgu raske, siis ei olnud transporti, millega haigete juures käia,” meenutas rõõmsameelne ja üdini positiivne vanaproua, kes ämmaemandana on vastu võtnud üle poolesaja sünnituse. Abivajajani tuli omal ajal jõuda kas jalgsi või hobusega.

Kohalikud kutsuvad armsat vanaprouat nänniks. Ja seda just tema ameti pärast. Küsimusele, kuidas toona laste sünnitamine käis, vastas Ellen-Lisenne muiates, et eks ikka täpselt samamoodi, nagu praegu haiglas käib: “Mis tulema pidi, see tuli.” Lisas vaid, et vanasti oli naiste tervis tugevam kui praegu. Siis ei joodud ega suitsetatud nii palju ning inimesed oskasid oma tervist rohkem hoida.

Velskrina töötades oli Ellen-Lisenne haigete jaoks 24/7 olemas. Keda ei saanud kohapeal ravida, need saadeti haiglasse. “Aga lahendamatuid küsimusi ei olnud, igale probleemile leidsime lahenduse,” kinnitas ta.

Vahel juhtus ka nii, et enne haigega tegelemist tuli hoopis tema loomad ära talitada. Ka seda sai tehtud. Põlise maainimesena ei kartnud Ellen-Lisenne ühtki tööd. Kuna lapsed oli vaja koolitada ja velskripalk väike, vaid 125 rubla kuus, pidas tragi ja töökas naine ka ise loomi.

Arstiabi otsima olid inimesed varmad ka toona. “Olgu köha, nohu või pind sõrmes, tuldi kohe, aga nüüd maal enam abi ei ole,” tõi Ellen-Lisenne Sepp võrdlusi tänapäeva eluga. Velskripunktis oli toona ka apteek. Kui haige juurde mindi, võeti rohud kohe kohvriga kaasa.

Ellen-Lisenne sündis Valjala vallas Undimäe külas ja enne Laimjala valda kolimist elas ta ka Pöide vallas. “Laimjala on kena koht, siin on sõbralikud ja toredad inimesed ja ega mul siin vaenlasi, kelle käest riielda või mõne tohlaka saaks, pole,” viskas vitaalne velskriproua nalja.

Ellen-Lisennel on kaks tütart: Heli (Maajärv) ja Kaja Sepp. Vanem tütar Heli, hariduselt keemik, on Kuressaare ametikooli õpetaja, samuti nõustaja. Kaja töötab arstina nii Soomes kui ka Tallinnas. Mõlemad on Tallinnas tegutseva Tervise ja Tasakaalu Kliiniku omanikud. Lapselapsi on Ellen-Lisennel neli ja lapselapselapsi praegu üks – aasta ja viiekuune Herman.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 411 korda, sh täna 1)