Omavalitsus- ja turismijuhid näevad geopargis potentsiaali

GEOPARK OOTAB: MTÜ Saarte Geopark juhatuse endisel esimehel Erika Thalheimil (vasakul), projektijuht Viktoria Bubukinil, praegusel juhatuse esimehel Katrin Saguril ja arendusjuht Grete Põldemaal on täpselt teada, mida külalistele kodusaarel tutvustada. Foto: Sander Ilvest

GEOPARK OOTAB: MTÜ Saarte Geopark juhatuse endisel esimehel Erika Thalheimil (vasakul), projektijuht Viktoria Bubukinil, praegusel juhatuse esimehel Katrin Saguril ja arendusjuht Grete Põldemaal on täpselt teada, mida külalistele kodusaarel tutvustada. Foto: Sander Ilvest

Ligi neli aastat tagasi asutatud Saarte geopark tunnistati eile Kaali külastuskeskuses pidulikult avatuks. Avamine oli sümboolne, kuna geopargi rahvusvaheliselt tunnustatud loodus- ja kultuuriobjektid asuvad kõikjal üle maakonna.

Geopargi keskuses alustab arendusjuhina tööd Grete Põldemaa ja projektijuhina jätkab Viktoria Bubukin. MTÜ Saarte Geopark vastne juhatuse esimees Katrin Sagur rõhutas oma avakõnes geopargi põhieesmärki: tagada loodusmälestiste geoloogiline kaitse ja tutvustada siluri ajastut.

Pihtla vallavanem Jüri Saar meenutas ammust kohtumist akadeemik Anto Raukasega, kes saarlastele geopargi loomise idee välja pakkus. “Otsige vähemalt kolm meest, kes ei küsi, mis ma selle eest saan, vaid tahavad kaasa aidata. Kui mehed on leitud, siis tehke geopark ära, soovitas teadlane,” rääkis Saar.

Geopargi rajamise mõte leidis viljaka pinnase. Üheksa omavalitsust (Kaarma, Kihelkonna, Kärla, Lümanda, Muhu, Mustjala, Pihtla, Torgu, Valjala) pani õla alla ja 2010 detsembris moodustatigi MTÜ Saarte Silurimaa Geopark ära. Hiljem liitusid Orissaare ja Leisi vald.

Pidulikul avamisel tänati üle kolme aasta geopargi juhatuse esimehe rollis olnud Erika Thalheimi. “Me võtsime kohe alguses suuna Euroopa ja kogu maailma geoparkide võrgustikuga ühinemiseks. Möödunud aastal koostasime ja esitasime liitumisavalduse, et saada Euroopa geoparkide võrgustiku liikmeks ja UNESCO sertifikaat,” märkis Thalheim.

Vastne arendusjuht Grete Põldemaa rääkis, et ta on kogunud palju infot teiste geoparkide kohta ja võib tunnistada, et Kaali külastuskeskuse väljapanek on esinduslik. Geopargi pere head nõustajad on teada-tuntud teadlased ja geoloogid. Viktoria Bubukin nimetas akadeemik Anto Raukast, geolooge Elle ja Rein Perensit, Krista Täht-Kokka. 2012. aastal koostas infostendid Riho Mõtlep Tartu ülikooli geoloogia osakonnast.

Geopargil on koostöö hästi sujunud Saaremaa turismiarendajate, muinsuskaitsjate ja omavalitsustega. Eile toonitasid kõik sõnavõtjad, ja neid oli üle paarikümne, et näevad geopargi tegevuses maakonna arengu potentsiaali.
Geopargil on ka oma kodulehekülg www.saartegeopark.ee.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 840 korda, sh täna 1)