Muhu trumminädal pani südame kiiremini põksuma

PÕMM-PÕMM-PÕMM: Trummid panid südame oma rütmis põksuma Joonatan Jürissonil, Teffe Jürjestaustil, Merilin Tüüril ja õpetaja Arno Kalbusel. Foto: Arnek Grubnik

PÕMM-PÕMM-PÕMM: Trummid panid südame oma rütmis põksuma Joonatan Jürissonil, Teffe Jürjestaustil, Merilin Tüüril ja õpetaja Arno Kalbusel. Foto: Arnek Grubnik

Muhu noortekeskus korraldas juba mitmendat aastat aprillikuus trumminädala. See on nädal, kus noortekeskuses on trummid ja trummidega seonduv alati suurema tähelepanu all.

On korraldatud trummiduelle, trumme ise valmistatud, on kohale kutsutud trummareid ja nii edasi ja nii edasi. Näiteks eelmisel aastal oli noortekeskuses üleval ka näitus, kus peateemaks oli trummilöömine Muhumaal. Trummilöömise ajalugu Muhumaal ei ole küll pikk, aga aasta-aastalt läheb selles osas asi üha paremaks ning oma osa on selles kindlasti ka Muhu noortekal.

Sel aastal olid olulisemateks sündmusteks kaks trummitöötuba. Kahepäevase töötoa viis läbi Arno Kalbus, kes külastas Muhu noortekeskust juba kolmandat korda. Sel aastal õpetas Arno meid nagarasid ehk savipotitrumme valmistama. Esimene päev mööduski trumme valmistades. Kokku valmis koguni 12 trummi. Trummitegemisest huvitatuid oli peale kodusaare kohale tulnud nii Astest kui ka Orissaarest.

Trumminädala teisel päeval õpetas Arno Kalbus meid värskelt valminud trummidel mängima. Päev oli põnev ja kõik lahkusid rahulolevatena, omavalmistatud trummid kaenla all.

Neljapäeval said trummimänguhuvilised kokku Orissaare kultuurimajas, kus Kristjan Jõemägi õpetas djembe-trummidel mängima. Hoogne mäng pani saali mõnusalt vibreerima ja ägedast trummitagumisest olid nii mõnelgi käed punased. Aga see käib asja juurde!

Muhu noortekeskusel on trumminädala korraldamisel abiks olnud lähivaldade, s.t Orissaare ja Tornimäe noortekeskus, samuti Orissaare muusikakool.

Järgmisel aastal proovime trummid veel võimsamalt kõlama panna. Ilmselt teeme 2015. aasta aprillis lausa 3-päevase trummilaagri. Põnevaid ideid on aga veel teisigi. Et trumminädal just aprillis on, ei ole mitte mingi juhus.

Esimesed trumminädalad said ajastatud südamenädalale ja ega seegi kord südamenädalast asi kaugel olnud. Kui trumme mängid, siis kuuled, kuidas süda lööb samas taktis – põmm, põmm, põmm!

Trumminädalale on ikka ja alati oodatud kõik, vanusepiirangud seejuures puuduvad. Noortekeskused on järjest enam muutumas kogukonnakeskusteks, kuhu on oodatud erinevas vanuses inimesed. Koos ongi ju lõbusam ja nii näevad emad-isad ja vanavanemadki, mida noored seal noortekas õigupoolest teevad.

Arnek Grubnik


Noored bändid jämmisid Tornimäel

KevadJämm 2014 toimus Tornimäe rahvamajas. Sündmuse eesmärk oli pakkuda noortele bändidele ühist kokkusaamist ja mõõduvõtmist, samuti tutvustada erinevaid pille pealtvaatajatele. Sel korral esinesid Salmekad, Plixid, Vaikne Ookean, Ogalikud, Evergreen, Black Heart ja Kift. Üles astus ka TLH Tallinnast, nemad on noortebändist välja kasvanud, kuid tunnevad ennast noortena. Üheks üllatusesinejaks olid Suured Ogalikud – lapsevanemate bänd, kelle võsukesed esinesid jämmil.

Pärast esinemisi said ka pealtvaatajad lavale minna ning koos bändiliikmetega jämmida, proovida erinevaid pille.

KevadJämmi kordaminekusse andsid suure panuse kohalikud ettevõtted ja Eesti Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp. Kohtume järgmisel aastal jämmil!

Liina Luik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 287 korda, sh täna 1)