Saaremaa veteranid pidutsevad Tallinnas

Täna tähistatakse üle Eesti veteranipäeva. Selleks, et maakonna veteranid saaksid vabariiklikest üritustest osa võtta, toimusid pidupäeva üritused Saaremaal varem ära.

“Meie veteranipäev oli seotud Kaitseliidu Saaremaa maleva taasasutamise 20. aastapäeva tähistamisega laupäeval Kuressaares ja pühapäeval Leisis,” ütles malevapealik kolonelleitnant Kristjan Moora.

Veteranide toetussümboli, käsitsivalmistatud Sinilille rinnamärgi “Anname au” saab vähemalt kaheeurose annetuse eest soetada Saare Selverist, Kaitseliidu Saaremaa maleva staabist Väljaku tänaval ja kõikidel veteranipäeva üritustel. Samuti on avatud annetustelefon 900 2304, millel helistades annetad 5 eurot. Sinilillekampaania viib läbi Eesti vigastatud võitlejate ühing ja see kestab 27. aprillini.

Kampaaniat korraldava ühingu esimees Gustav Kutsar pidas õigeks malevapealik Moora ideed võimaldada veteranidel osaleda Tallinnas aset leidvatel üritustel. “Toimub kaitseväe juhataja ja kaitseliidu ülema vastuvõtt veteranidele ja õhtul kontsert Vabaduse väljakul,” rääkis Kutsar. Kui kokku on veterane Eestis 2665, siis Saare maakonna kohta eraldi arvu ta välja tuua ei osanud. Iga aastaga see arv kasvab. “Ise olen käinud jõulude ajal pakke viimas neljale-viiele Saaremaa perele, kelle isa parajasti missioonil on.”

Esmaspäevase seisuga oli kampaaniaga kogutud 32 000 eurot. Eile annetas Selver veel 7000 eurot. Kokku telliti kampaaniaks 50 000 sinilillemärki, mida valmistati sajas kohas üle Eesti.

Kutsar tõi näiteks, kuidas tema kuueaastane tütrepoeg soovis kell üks öösel koos emaga Orissaarde jõudes esimese asjana sinilillemärki osta, ohverdades selleks oma kommiraha.

Sinilillede eest kogutud annetuste toel on kavas soetada Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliinikule kõnniabiseade, mida tulevikus saavad kasutada nii vigastatud veteranid kui ka kõik teised kliiniku patsiendid.

Saaremaa naiskodukaitse instruktori Piret Paomehe sõnul olid Saaremaa naiskodukaitsjad esmaspäevase seisuga müünud 250 sinilillemärki. Tema teada jagatakse märke täna veel Pöidel Jüriöö jooksul ja märgi saab osta ka naiskodukaitse aktivistide käest.

Riigikogu riigikaitsekomisjon on teinud ettepaneku muuta 23. aprill lipupäevaks. Seni on seaduseelnõu olnud riigikogu saalis esimesel lugemisel, aga sellest hoolimata kutsub riigikaitsekomisjon inimesi täna riigilippe heiskama, tähistamaks veteranipäeva.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 264 korda, sh täna 1)