Ida-Saaremaa vallad valmistuvad uueks prügiveokonkursiks (4)

Kolm viimast aastat prügiveo hinnatõusuta hakkama saanud Ida-Saaremaa omavalitsused valmistavad ette uut jäätmeveohanget, millega soovitakse saavutada stabiilsete hindade püsimine.

“Selles mõttes on hindadega hästi läinud, et seesama hind, mida konkursi võitja pakkus, on kehtinud varsti juba kolm aastat,” ütles Ida-Saaremaa jäätmeveokonkurssi ette valmistava Maasi Jäätmehoolduse OÜ juhataja Tambet Tamm. “Loodame muidugi selle olukorra jätkumist – et see hind, mida konkursil pakutakse, oleks ikka püsiv hind,” lisas ta.

Ida-Saaremaa jäätmeveopiirkonna teenindaja konkursi tulemusel 2011. aastal alanes prügiveohind Ida-Saaremaa valdades sõltuvalt konteineri suurusest kuni 30 protsenti. Kuigi konkursi võitja AS Ragn-Sells esitas mõne aja möödudes taotluse teenustasu tõsta, ei suutnud prügivedaja hinnatõusu vajalikkust omavalitsustele piisavalt põhjendada ja hinnatõusu taotlus jäi rahuldamata.

Leisi, Laimjala, Muhu, Orissaare, Pöide ja Valjala vallast koosneva Ida-Saaremaa jäätmeveopiirkonna teenindaja konkurss kuulutatakse välja pärast Ida-Saaremaa jäätme-eeskirja muudatuste vastuvõtmist lähema kuu aja jooksul. Uus prügiveoleping vedajaga sõlmitakse ilmselt sügiseks.

Tambet Tamm ütles, et uus prügiveoleping tahetakse sõlmida samuti kolme aasta peale, kuna viieaastase lepingu korral suureneb tõenäosus, et vedaja soovib hinda tõsta. Suuri muudatusi prügiveos uue konkursiga ei kaasne, vaid Valjala vallas laieneb ala, mis jääb korraldatud jäätmeveo piirkonnast välja.

Laimjala valla ehitus-majandusnõunik Ado Aus meenutas kolme aasta tagust konkursijärgset segadust ja tõdes, et uus konkurss langeb ajale, kus asjad on paika loksunud ja prügivedu toimib. “Kui nüüd vedaja vahetub, siis loodame, et sellele ei järgne jälle aastajagu segadust,” märkis Aus.

Tambet Tamm möönis, et prügivedaja vahetumisega 2011. aastal oli tõepoolest segadust, sest inimestel puudus muudatustest täpne arusaam, kuid pärast üleminekusegaduste lõppu on jäätmevedu Ida-Saaremaal toiminud ning vähemalt vedaja ja vallavalitsuste suhetes ebameeldivusi pole olnud.

Tambet Tamm märkis, et korraldatud prügivedu toimib ka selles mõttes, et suures koguses olmeprügi metsa alla enam ei veeta. “Probleeme on pigem selliste jäätmetega, mis ei kuulu korraldatud jäätmeveo alla, igasugu elektroonikaromud ja suurjäätmed, nende metsa alla sattumine on tõenäolisem,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 618 korda, sh täna 1)