Kartuli võiks tänavu varem mulda panna (8)

Kartuliteadlane Luule Tartlan soovitab tänavu kartuli varem maha panna. “Need, kes on juba kartuli maha pannud, on väga õigesti teinud,” ütles Eesti maaviljeluse instituudi teadlane Luule Tartlan, lisades, et tänavune kevad on üsna kuiv, sademeid pole eriti olnud, mistõttu on mullas niiskust vähe. Nii et see niiskus, mis seal ikkagi on, tuleks ära kasutada ja seetõttu võiks kartuli juba maha panna.

“Vaatamata sellele, et ilmad on olnud jahedad ja on miinuskraade olnud, on mullas sooja juba 12 kraadi,” lausus Tartlan. Tema sõnul hakkab Lõuna-Eestis varane kartul juba tärkama. Säilituskartulit võib aga maha panna juba praegu või siis nädala pärast.

Tartlan selgitas, et varem mahapandud kartuli puhul on hea, kui see moodustab pealsed ja rohelise massi heades valgustingimustes juba enne jaanipäeva, siis saab ka koristustöödega alustada juba 20. augusti paiku.

Küsimusele, mida arvab teadlane vanarahva tarkusest, et kartuli mahapanekuks on kõige õigem aeg, kui toomingas õitseb, vastas Tartlan, et tema sellega eriti nõus ei ole, kuna siis ei saaks Eesti oludes varast kartulit üldse kasvatada.

Säilituskartuli panek kipub jääma teravilja- ja muude külvide tõttu just toomingate õitsemise aega, aga ei oleks paha ka varem tegutseda. Luule Tartlan ise paneb kartuli mulda kuufaaside järgi.

“Mulle tundub, et kui kartul ja köögiviljad maha panna vana kuu aegu, siis on see soodsam aeg kahjurite ja haiguste ennetamiseks,” märkis ta, lisades, et vana kuu sai otsa 29. aprillil ja selleks ajaks peaks varajane kartul kindlasti maha pandud olema. Säilituskartulit võiks aga maha panna 10. mai paiku.

Tartlan rõhutas, et oluline on ka kartulisordi valik. “Saarlased, pange ikka neid sorte, mis on kiire algarenguga, mille pealsed hakkavad kiiresti kasvama,” soovitas ta, selgitades, et siis kasvab kartul kiiremini, pealsed katavad vaovahed ära ja ka umbrohtu ei tule nii palju.

Enam kui 50 aastat kartuleid kasvatanud Pihtla valla Liiva küla Kullamäe talu peremees Kalev Trei pani just eile kartulid maha. “Varane oleks võinud juba varem maas olla,” sõnas Trei, kelle sõnul ei ole praegune ilm varase kartuli jaoks ei jahe ega külm.

Trei, kes sortidest pani maha “Floristi”, “Flaviat”, “Laurat”, “Fontanat” ja “Marabeli”, tõdes, et enamik rahvast jälgib vanarahva tarkust ja paneb kartuli mulda siis, kui toomingas õitseb, aga tema ise ei ole seda küll järginud.
Turul loodab Trei oma mugulatega olla jaanipäeva paiku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 423 korda, sh täna 1)