Puudega inimeste osatähtsus maakonnas kasvab (11)

Kui Saare maakonna rahvastik on aastatega märgatavalt kahanenud, on samas kasvanud puuetega inimeste arv ja osatähtsus elanike seas.

Statistikaameti avaldatud andmed näitavad, et 2004. aastal oli puudega inimesi Saare maakonna elanike seas 3067 ehk 8,9%. Selle aasta 1. jaanuari seisuga oli neid juba 4101 ehk 12,9 protsenti rahvastikust.

Kogu Eestis oli puudega inimesi tänavu 1. jaanuari seisuga 141 026 ehk 10,7% rahvastikust, Põlva maakonnas koguni 25,5%.

“Need arvud näitavad, et meie rahvastik on haigem, kui me oskame või tahaksime ehk ette kujutada,” ütles Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allas. “Õnneks on Saaremaal võrreldes teiste maakondadega olukord parem.”

Tema sõnul võib nende arvude suurenemisel olla erinevaid põhjusi. “Minu arvates võib üks neist olla erihoolekandeasutuste reorganiseerimine ja mitme hooldekodu sulgemine mandril,” lausus ta. “Meil on Sõmeral ju Eesti suurim, ligi 400 inimesega hooldekodu, kus elab inimesi üle Eesti.”

Saare maakonna puudega inimestest on 2271 naised ja 1830 mehed. Üle poole puudega inimestest – 2389 – on 63-aastased ja vanemad. Kõige vähem on puudega inimesi 25–29-aastaste hulgas – 77. Kuni 15-aastaseid puudega lapsi on aga 179.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 600 korda, sh täna 1)