Päästjate koputus sinu kodu uksele

Eelmisel aastal nõustati üle Eesti enam kui 8000 leibkonda. Sel aastal küündib külastatavate kodude arv 15 000-ni. Ainuüksi Saaremaal on plaanis külastada üle 850 kodu.

Koos päästjatega on teil hea võimalus vaadata üle oma kodu tuleohutus. Koos teiega vaadatakse üle küttekolded ja elektrisüsteemid, testitakse suitsuanduri korrasolekut. Nõustatakse, kuidas on teile endale kõige ohutum ladustada näiteks küttematerjali.

Tõsi, remonti teie kodus tegema ei hakata, aga kindlasti püüame aidata leida spetsialisti, kes aitab probleemse küttekolde või elektrisüsteemi korda teha. Vahel piisab aga vaid väikesest muudatusest – kapi paigutamisest küttekoldest kaugemale või harukarbile kaane peale panekust.

Hea lugeja, vaata oma kodus kriitilise pilguga ringi juba enne seda, kui päästja sinu uksele koputab.

Kodusid külastavad peamiselt kutselised päästjad. Lisaks päästemeeskondadele annavad külastuste korraldamisse suure osa vabatahtlikud päästjad ja päästeametis töötavad kontoriametnikud. Kutselisi päästjaid on tänavapildis lihtne ära tunda: neil on seljas kustutusriided ja nad liiguvad suurte punaste päästeautodega. Ametnikel on seljas tumedad eririided, millel on silmapaistvad päästeameti eraldusmärgid. Lisaks on kõigil ameti töötajatel esitada ka ametitõend.

Vabatahtlikel peab kaasas olema vabatahtliku päästja staatust kinnitav dokument. Kodukülastuse läbiviija töötõendi ehtsust saate kontrollida, helistades päästeala infotelefonil 1524.

Kui olete veendunud, et teie kodu on tuleohutu, siis mõelge ka oma lähedaste, sõprade ja naabrite peale. Kutsume teid siinkohal üles abivajajatest teada andma. Seda saate teha, helistades päästeala infotelefonile 1524 või ka kohalikku omavalitsusse. Kui naabrimees on napsitaja ja suitsetab toas või teie läheduses elab lastega pere, kelle majapidamises puudub näiteks elekter, ei tohi seda kindlasti tähelepanuta jätta. Meie kodu ei lõpe meie oma välisukse või aiaga. Lähedaste ja naabrite elu ja heaolu võib ühel hetkel oluliselt mõjutada ka meid endid. Ohust teada andmine ei ole pealekaebamine, vaid see aitab igaühe kaasabil meie ühist elukeskkonda turvalisemaks muuta.

Kätlin Poopuu
päästeameti Lääne päästekeskuse päästeennetaja Saare- ja Läänemaal

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 92 korda, sh täna 1)