Saarlanna pani kadaka veini sisse (5)

KADAKAVEIN KARALA MOODI: Veinimeister Lea Aida koduveinipudelite siltidel on nimi Karala. Nüüd saab külanimele lisada ka kadakavein. Foto: Tõnu Veldre

KADAKAVEIN KARALA MOODI: Veinimeister Lea Aida koduveinipudelite siltidel on nimi Karala. Nüüd saab külanimele lisada ka kadakavein. Foto: Tõnu Veldre

Kolm aastat tagasi esmakordselt Maalehe ja OÜ Veinivilla koduveinikonkursil osalenud ja seal hea tulemuse saavutanud Lea Ait villis tänavu pudelitesse esimese partii Kadakaveini.

Tookord hindas rahvažürii Karala külast pärit Kuressaare taksojuhi arooniast, õunast ja ebaküdooniast valmistatud dessertveini kolmanda koha vääriliseks.

“Osalesin siis veinikonkursil tänu sõbranna Katrin Pauksoni pealekäimisele. Läks õnneks. See andis eneseusku ja kindlustunde,” märkis Lea Ait.

Sõbranna Katrini soovitusel võttis nüüd juba kogemustega veinimeister ette kadakaveini tegemise. Tulemus oli ootuspärane, märjukese maitse suurepärane.

“Tegelikult oli Katrin ikkagi see, kes esimesena hakkas kadakaveini tegema. Temal tuli see hästi välja ja nii ta julgustas ka mind katsetama. Võin öelda, et aia taha pole see tegu läinud,” rääkis veinimeister.

Üleriigilisel konkursil Lea Ait ja Katrin Paukson sellel aastal ei osale. “Võib-olla kunagi tulevikus jälle,” nentis Lea Ait.

Veinivalmistajate sõbrad ja pereliikmed, kes kadakaveini degusteerinud, on märjukese heaks kiitnud. Kolme aastaga on Lea Ait valmistanud veine küll võilillest, rabarberist ja igasugustest marjadest. Nüüd siis lisandus loetellu üks Saaremaa sümboleist – kadakas.

Lea Aida veine on maitsta saanud need, keda Karala külaselts on võõrustanud. “Kõigil minu veinidel on sildil külamaja pilt ja sõna Karala. Veinisorte tuleb 30 ligi,” selgitas oma kodukülale truuks jäänud praegune Kuressaare elanik.

Veel ütles veinimeister, et kadakaveini valmistamiseks kasutatakse kadakamarju, -okkaid ja võrseid. “Mingisuguseid muid koostisosi me ei lisa,” toonitas märjukese valmistaja.

Praegu on Aidal “käimas” maasikavein. Järgmisel nädalal saab ta jälle kadakaveini käärima panna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 714 korda, sh täna 1)