VALLAVANEMA VEERG: Hing ja hinged

Tänane vallavanema veerg on kirjutatud hingedepäeva õhtul, kui lapsed on magama pandud, kuid lubatud kirjatükk Põhjatähte veel valmimata.

Kui hingedepäeval meenutatakse ikka neid, kes on lahkunud, siis minu mõtisklused täna on ajendatud nendest hingedest, kes on praegu meiega ja kelle jaoks on meil järjest vähem ja vähem aega. Loomulikult on need meie pereliikmed ja meie lähedased sõbrad.

Ikka ja jälle avastad end ütlemast: “Mul pole aega, ma pean tööl olema, tööd tegema.”

Sellega seoses saab arutleda ka järgneva kahe küsimuse üle.

Kuidas leida aega lähedaste jaoks, kui pea on täis mõtteid, mida kõike peab veel jõudma ära teha? Kas vastutus töö või ametikoha ees kaalub üles vastutuse oma lähedaste ees?

Mõlemale küsimusele on keeruline vastust leida ja need on omavahel läbi põimunud. Kuid kui pildiklaas puhtaks pühkida, siis peaks asi selgemast selgem olema.

Oma pere ja lähedased inimesed kaaluvad üles iga ameti või töökoha. Keegi ei saa eeldada, et sa pead midagi tegema oma pere aja arvelt või sellepärast, et kellelgi kolmandal on ootused sinu suhtes suuremad, kui sa tegelikult oled võimeline andma.

Meestel on kombeks keskenduda karjäärile ja raha teenimisele. Olen ikka öelnud oma abikaasale, et sajandite jooksul on välja kujunenud tavad, et mees hoolitseb söögi ja peavarju eest ja naise roll on hoolitseda kodusoojuse ja laste kasvatamise eest. Tüüpiline ürgmehe lause, kas pole? Sellest ürgmehe ideoloogiast on raske ka välja tulla, sest lapsest saati on mind kasvatatud selles vaimus, et naissugu on õrnem sugu ja mees peab leiva lauale tooma.

Nii see mees siis rassib pere õnne nimel selle leiva kallal, kuid lähedased hinged ootavad ammu juba midagi muud. Ootavad oma pereisalt aega, mis on piiratud ja väärtuslik. Just aeg, mis on kulutatud oma perega koos viibimisele on parim, mida peab suutma pakkuda. Ei ole ükski ameti- või töökohustus nii oluline, et võtta sinult aeg, mis peaks kuuluma su lähedastele.

Nõnda olengi nüüd jutujärjega jõudnud hingedepäevast isadepäevani ja siit ka kõigile isadele parimad soovid. Hoolitseme oma pere eest mitte ainult tööd rügades, vaid ka koos lähedastega aega veetes!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 128 korda, sh täna 1)