Margus Liigsoo – saarlane Norra saare peal

merd jätta ei saa: Ka kodusaart külastades käib Margus kindlasti mere ääres. RAUL VINNI

merd jätta ei saa: Ka kodusaart külastades käib Margus kindlasti mere ääres.
RAUL VINNI

Kuressaares sündinud ja kasvanud Margus Liigsoo ei kujutaks oma elu mereta ette. Algklassipoisina Optimistil purjetamisega alustanud, täiskasvanuna vahimadruse ja tüürimehena merd kündnud saarlane töötab praegu laevaehitusinsenerina. Norras, väikesel Smøla saarel.

Meri loksub nii Marguse (38) kodu kui ka kontori akna all. Kodust tööle minekuks tuleb vaid üle õue jalutada. Nagu ka paadisillale minekuks, kus mehe väike purjekas suviti ankrus seisab.

“Paralleele Saaremaa, Muhu ja Smøla saare vahel tõmban pidevalt,” tunnistab Margus.

Kust ta merepisik pärit on, ei tea Margus täpselt isegi. “Võib-olla isalt – tema oli samuti meremees,” märgib Margus. Töötas ju kadunud isa Vellu Liigsoo aastate jooksul nii parvlaeva Vardo tüürimehe, kalalaeva kapteni kui ka Veere sadama järelevaatajana.

Ise pääses Margus merele juba poisikesena, kui tollase Kingissepa I keskkooli, praeguse Saaremaa ühisgümnaasiumi esimese klassi õpilasena purjetamistrennis hakkas käima.

“Ikka on nii, et millisesse huviringi sind esimesena kutsutakse, sinna lähedki,” põhjendab ta. Oma rolli mängis ka see, et sõber juba käis purjetamas ning tema jutud olid Margusele sügava mulje jätnud.

Optimistide kodusadam asus Nasval ja kuna ka Marguse vanaema elas samas külas, sobis see hobi poisile väga hästi.

Loogiline valik

Pärast Saaremaa ühisgümnaasiumi lõpetamist tuli Margusel valida: kas minna edasi Eesti mereakadeemiasse või Tallinna tehnikaülikooli. Kuigi gümnaasiumis reaalkallakuga klassis õppinud Marguse jaoks tundus informaatika põnev ala, viis ta TTÜ-sse vaid dokumendid. Informaatikatudengit Margusest ei saanud.

“Mul ei olnud sellest valdkonnast piisavat ettekujutust ja pisut hirmutas ka tulevikus paistev kontoritöö,” lausub Margus. Tunnistab siis: “Eks ma valisin merekooli ja tüürimehe ameti natuke ka mugavuse pärast – isa oli meremees, ise olin purjetanud. Pealegi on laeva juhtida ikka hoopis midagi muud kui kontoris arvuti taga istuda.”

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 696 korda, sh täna 1)