Maksuvõlgades firmade arv on Saaremaal kasvanud

Krediidiinfo AS-i värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2015. aasta teisel poolel kasvasid nii äripartneritele kui ka riigile võlgu jäädud summad.

Kui vaadata andmeid Saare maakonnas kohta, oli maksehäiretega firmade arv sarnaselt 2014. aasta teise poolega sama – 51. Maksehäiretega ettevõtete osakaal kõigist ettevõtetest oli 3,1%.

Maksuvõlaga ettevõtete arv on aga samal ajal kasvanud. Kui 2014. aasta teisel poolel oli maakonnas ühtekokku 87 maksuvõlaga ettevõtet, siis 2015. aasta teisel poolel oli neid 96. Osakaal kõigist ettevõtetest seega 5,8%.

Lisada võib, et kui 2014. aastal oli maakonnas ettevõtteid 1565, siis 2015. aastal oli neid 1642.

Maksehäirete võlasummad kasvasid krediidiinfo andmeil Eestis 23%, olles veidi üle 54 miljoni euro. Keskmine maksehäire summa oli 997 eurot. Maksehäirete summad suurenesid enim majutus- ja toitlustus-, ehitus- ja kinnisvarasektoris, mille võlasummad moodustasid 70% maksehäirete summast.  Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees kasvasid Eestis 1,2% ja olid kokku ligi 35 miljonit eurot. Keskmine maksuvõla summa oli 2551 eurot.

Maksuvõlaga ettevõtete arv suurenes Eestis aastaga ligi 9%, kokku jäi riigile võlgu 4283 aktiivselt tegutsevat firmat. Suurima võlglaste osakaaluga olid majutus- ja toitlustussektor (10,5%) ning ehitussektor (10,1%).

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas Eestis mõõdukat vähenemist (8,4% võrra) ja see hõlmas kõiki valdkondi peale põllumajandussektori. Kokku on maksehäireid 3,3 protsendil ehk 2564 aktiivselt tegutseval ettevõttel. Kõige rohkem on äripartneritele võlgu olevaid ettevõtteid majutus- ja toitlustussektoris (6,5%) ning ehitussektoris (6,1%).

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo maksehäireregistri ning maksu- ja tolliameti andmetel. Valimis oli 77 214 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 755 korda, sh täna 1)