Saaremaa loomemajandajatele tutvustatakse uusi toetusmeetmeid

Tuleval nädalal toimub Kuressaares loomemajanduse infopäev, kuhu on oodatud tegutsevad loomeettevõtjaid, aga ka teised erksad inimesed, kes tunnevad, et neist võiksid saada loomeettevõtjad.

Infopäeva üks korraldajaist, Saaremaa arenduskeskuse juhataja Piret Pihel tõdes, et loomemajandust peetakse üheks kiiremini kasvavaks sektoriks ja see sobib hästi ka Saaremaale. “Loomeinimesed eelistavad  vaikset ja looduskaunist kohta, samuti rikastab loomemajandus igat turismipiirkonda,” nentis Pihel. Infopäeva korraldatakse Saarte koostöökoguga ja seal tutvustatakse EAS-i loomemajanduse uusi toetusmeetmeid, aga ka uusi LEADER-programmi võimalusi.

Pihel märkis, et meetmete kaudu saab toetada loomesektori ettevõtjate arengut, ekspordivõimekust, loomeettevõtjate ja teiste sektorite ühisprojekte, aga ka selle sektori taristut ja tehnoloogiat. “Loodame, et ettevõtjad lähevad aktiivselt kaasa uue perioodi meetmetega,” märkis ta. Piheli arvates on infopäeval hea kohata mõttekaaslasi. Oma kogemusi jagavad Maire Forsel Leisi Lapikojast ja Mikk Rand Kinobussist.

Mis see loomemajandus üldse on? Piret Piheli selgitusel sünnib loomemajandus, kui kohtuvad kultuur ja äri. Selle valdkonna arengueeldus on loovus ja anded. “Kultuuri rakendamine ärivankri ette ongi loomemajandus – kunsti- ja käsitööettevõtjad, ürituste korraldajad, arhitektid, kirjanikud, muusikud, IT-arendajad ja teised,” rääkis Pihel.

Just majanduslik tulu ja uute töökohtade loomine on  tõstnud selle sektori suurema tähelepanu alla. Olulisust näitavat ka asjaolu, et see sektor mõjutab teisi loome- ja majandussektoreid, nt turismi, tööstusdisaini, kõrgema lisandväärtusega toodete arengut loominguliste lahenduste kaudu, toetab kultuuri hoidmist, säilitamist ja arendamist ning kultuuri mainet välisturgudel.

Infopäeva nimi on “Ultima Thule – loominguline kulgemine maailma veerel”. “Just loomeinimesed võiksid kaasa aidata Ultima Thule kaudu maakonna tervikturundamisele,” märkis ta. Pihel arvab, et mitmed üritused võiksid selle nime kasutusele võtta. “Juttu on juba olnud sellenimelisest maratonist, aga mida kõike veel – kusagil maailma äärel loomekohvik, suveniirid, meened, aga miks mitte juust, moos või maitseainesegu. Võimalusi on miljoneid, läheneme loovalt!”

Infopäeva kohta saab rohkem teada Saaremaa arenduskeskuse kodulehelt.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 376 korda, sh täna 1)