REPLIIK: Torn lisab Kuressaarele ilu (1)

Olen ühel meelel Peeter Jalakaga, kes pooldab Kuressaare raekojale torni ehitamist, sest “vahe on silmaga nähtav ja südamega tajutav” (“Omaaegne linnajuht soovib raekojale torni”, SH 14.01).

Torne on arhitektuuriajaloo jooksul ehitatud palju. Kindluste, kirikute, raekodade tornid on nagu nimetissõrmed osutamas millelegi, millele peab tähelepanu pöörama. Ladinakeelne lause Kuressaare raekoja portaalil kõlab tõlkes: “Alati täidab ta oma kohust inimeste kasuks, seejuures kodanikkonnalt nõu küsides.” Torn raekojal viitab sellele.

Kuressaare raekoja barokkstiilis hoone on suurepärane arhitektuuripärl. Keegi tark inimene ütles: “Ilu päästab inimkonna.” Kuressaare linna arhitektuuri näol on meil seda ilu palju, erinevates stiilides. Raekoja torn kooskõlas hoonega lisab ilu ja sellega ka “südamega tajutavat ja silmaga nähtavat” mõtet – viidates portaalile.

Ehk algataks Peeter Jalakas kodanikkonnalt rahakorjanduse torni jaoks? Mida arvab sellest kodanikkond?

Urve Kirss

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 257 korda, sh täna 1)