Noored narkotarbijad: 2014 kaks, 2015 kuus (1)

KLÕPS: Kolmapäeval korraldas Kuressaare politseijaoskond kaks narkootikumide tarvitamise ennetusüritust, ühe neist noortele ja teise lapsevanematele. Esinejat pildistab Žanna Kreštšenko. RAUL VINNI

KLÕPS: Kolmapäeval korraldas Kuressaare politseijaoskond kaks narkootikumide tarvitamise ennetusüritust, ühe neist noortele ja teise lapsevanematele. Esinejat pildistab Žanna Kreštšenko.
RAUL VINNI

“Käin surnuaial sõpradega rääkimas. Kalmistul kõndides näed uusi haudu…,” rääkis saarlastele korraldatud ennetusüritusel endine Sillamäe narkomaan. Kaheksast noorest, kes kuulusid nende kampa, kui ta tarvitamist alustas, on elus vaid tema.

Kuressaare gümnaasiumis toimunud ennetusüritusel lapsevanematele esinenud 34-aastane Sillamäe narkorehabilitatsioonikeskuse kogemusnõustaja Aleksander Obuhhov alustas kanepi tarvitamist 12-aastasena. Neli aastat hiljem läks ta üle amfetamiinile.

Narkootikumide tarvitamist jätkas ta vanglas narkokuriteo eest karistust kandes. Viimased kuus aastat on ta suutnud narkootikumidest puhas olla. Sellele perioodile eelnes 14-kuuline võõrutuskuur.

Aleksander tunnistas, et kuigi tal puudub soov narkootikume tarbida, järgib ta kindlaid reegleid. Ta ei tarbi alkoholi, ei suitseta, isegi ei ropenda, ei joo musta teed ega kohvi. Hoiab eemale teatud inimestest ja ei külasta mõningaid asutusi.

“Ma ei taha tagasi sattuda keldrisse, kust mulle tundmatud inimesed mind rehabilitatsioonikeskusse viisid,” ütles Andrei, tunnistades samas, et need kolm kuud asotsiaalina pärast seda, kui ema oli ta kodust välja visanud, olid ausaimad tema noores elus.

Küsimusele, kas tema kogemused tulevad töös sõltlastega kasuks, vastas Andrei, et kedagi ei saa aidata seni, kuni inimene seda ise ei taha. “Jah, ma mõistan, mis inimese sees toimub, kuid aidata saab ta ennast vaid ise,” rääkis kogemusnõustaja.

Kuus tabatud alaealist

2014. aastal tabati Saaremaal kaks alaealist tarvitajat. 2015. aastal oli neid juba kuus. “Samas tuleb tõe huvides mõista, et need on vaid need noored, kelle tegevus on jõudnud politseini. Võib eeldada, et tegelik tarvitajate hulk võib olla suurem,” täpsustas noorsoopolitseinik Minna Raun.

2015. aastal läbi viidud riskikäitumise uuringust selgub, et Saaremaa noortest on keelatud ainetega kokku puutunud 24% noortest. “See on väga suur näitaja ja kahtlemata oluline signaal, et proovimise ja tarvitamise ennetamise osas on meil veel tööd teha,” rääkis Raun.

“Minu senise politseitöö praktikas on noorim narkootikumide tarvitaja Saaremaal olnud 14-aastane. Näiteks pealinnas on kanepi tarvitamise tagajärjel abi vajanud ka 9-aastased sõltlased,” lisas ta.

Endine narkopolitseinik, nüüdne Lääne prefekt Kaido Kõplas selgitas lapsevanematele, kuidas narkootikume ära tunda.

“Kui leiate lapse pesu pestes tema pükste taskust minigrip-pakendi või fooliumitüki, peate lapsega tõsiselt vestlema. Narkootikumidele viitab ka rulli keeratud sularaha. Miks peaks laps raha toruks keerama?” küsis ta.

Kanep ja ecstasy

Oma praktikast tõi Kõplas näite, kus nooruk kasvatas aknalaual kanepitaimi. Emale ütles ta, et tegemist on bioloogiatunniks vajaliku eksperimendiga. Kahtlase taime tuvastas merelt koju tulnud isa.

Prefekti sõnul tarbivad Saaremaa noored kindlasti kanepit ja ecstasy-tablette. Lihtsalt on kätte saadav ka GHB ehk korgijook, mis väikeses koguses mõjub ergutina, ent üledoos on uinutav.

Mitmed lapsevanemad avaldasid arvamust, et lapse järele luuramine tundub ebaõige. Prefekt nõustus, et igasugune nuhkimine ongi kole. Vanemad peavad ise otsustama, kas nad tegelevad ennetuse või tagajärgedega.


HINNAD KÕRGEMAD

Saaremaa narkootikumide hinnad on tunduvalt kõrgemad kui mandril. Kaido Kõplas tõi näiteks, et Saaremaal maksab gramm kanepit 25 eurot, mandril 20. Ecstasy-tableti eest tuleb saarel välja käia kuni 30 eurot.

Pealinna suurüritusel saab selle kätte 10 euroga.

Ühe peo ajal tarbib inimene tavaliselt umbes 4–5 tabletti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 064 korda, sh täna 1)