Vastlakukleid jagus igale saarlasele

TÖÖD JÄTKUB: Vanalinna kohviku kukleid pakivad Kati Kabur ja Inge Einala. RAUL VINNI

TÖÖD JÄTKUB: Vanalinna kohviku kukleid pakivad Kati Kabur ja Inge Einala.
RAUL VINNI

Saaremaa pagarid küpsetasid eilseks vastlapäevaks kümneid tuhandeid kukleid. Saaremaa tarbijate ühistu tootmistsehhis käis eile kibe töö – abiks kukleid küpsetamas olid koguni STÜ kontori töötajad.

Kella kuuest hommikul oli tsehhis ametis ka Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse esimees Kalle Koov. “Tegime täna (eile – toim) hommikul 11 200 kuklit,” lausus ta. “Sellistel kiiretel päevadel peabki abiks käima.”

Ka OÜ Saare Leib juhataja Janar Vaima sõnul on ettevõttes kiired päevad. “Tänase seisuga oleme kukleid teinud natuke üle 30 000 ja ilmselt teeme veel natuke juurde,” rääkis ta. “Täna (eile – toim) küpsetatakse ikka päev läbi.”

Lisaks Saaremaa kauplustele müüakse Saare Leiva kukleid Tallinnas.

Karja Pagariäri küpsetas eile kaks ja pool tuhat kuklit. “Ja pisut peale ka,” ütles pagariäri juhataja Aivo Kanemägi.

Nimetatud kuklikogus oli mõeldud Saaremaa rahvale. Veel eile päeval valminud ahjusoojad küpsetised olid mõeldud kohaliku poe jaoks. “Tegelikult oli meil suurem päev eile (esmaspäeval – toim), kuna meil olid Tallinna ja Tartu ringid,” rääkis Kanemägi. “Siis läks välja 3800 kuklit.”

Kanemägil on põhjust rõõmustada Karja Pagariäri kuklite populaarsuse üle. “Üle neid küll ei jää, pigem tuleb puudugi,” prognoosis ta.

Millega Kanemägi suurt nõudlust Karja kuklite järele põhjendab?

“Meil on lihtsalt väga head kuklid,” vastas Kanemägi. “Naturaalse pastöriseerimata eestimaise vahukoorega, ilma mingite lisaaineteta.”

Kanemägi ise end suureks kuklisõbraks siiski ei pea. “Ühe olen sel aastal küll ära söönud,” kinnitas ta. “Pere sööb aga heameelega.”

Saarlaste seas on populaarsed ka Kuressaare kesklinnas asuva Vanalinna kohviku vastlakuklid.

“Meie kuklid on hästi tehtud, ikka naturaalse vahukoorega – kuidas siis teisiti saaks?” ütles kohviku juhataja Kaie Ilmjärv. “Peale suhkru ei lisa me vahukoorele midagi.”

Ilmjärve andmeil küpsetas kohvik eilseks 1500 kuklit. “Eelmistel päevadel oli see arv ikka tunduvalt väiksem,” märkis ta.

Ilmjärve sõnul saab Vanalinna kohvikust kukleid osta vähemalt nädala lõpuni. Kuna kusagil mujal sealsete pagarite küpsetatud kukleid ei müüda, tuleb magusasõpradel kohvikusse kohale tulla.

Saare Selveris oli eile kella üheks päeval valminud ligi 400 ahjusooja kuklit – sellist, millele ostja saab ise oma soovi järgi vahukooremütsi pähe panna.

Küsimusele, kui palju oli üldse vastlakukleid vastlapäeval Saare Selveris müügil, vastas juhataja Iige Laes: “Oi kes neid lugeda jõuab – väga palju, ikka tuhandetes!”

Lisaks kohapeal küpsetatud ja Selveri köögi kuklitele oli Kuresaare Selveris müügil erinevate tootjate küpsetisi – küll Karja Pagariäri ja Saare Leiva, küll mandri ettevõtete omasid. Vahukoore ja vahukreemiga, moosiga ja ilma.

Laesi sõnul on kuklite müüginumbrid aasta-aastalt kasvanud. “Üha raskem on ennustada, kui palju seekord ostetakse – kogu aeg on hirm, et äkki saavad liiga ruttu otsa!” tõdes ta. “Just vastlapäev on kuklimüügi tipp-päev, natuke aega müüakse neid veel, aga siis see ostmine vaibub.”

Rimi Kuressaare kauplusse oli eilseks tellitud üle poole tuhande vastlakukli erinevatelt tootjatelt. Kaks Kuressaare Säästumarketit olid eilseks aga varunud kokku enam kui kolm- ja poolsada vastlakuklit.

Maakonna suurimas koolis, Kuressaare gümnaasiumis söödi eile ära tuhat vastlakuklit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 892 korda, sh täna 1)