Saare noored olid näoga mere poole

RIHMAD KINNI: Henry Eerik ja Kiur-Juhan Lapp on turvaliselt tooli küljes kinni. MAANUS MASING

RIHMAD KINNI: Henry Eerik ja Kiur-Juhan Lapp on turvaliselt tooli küljes kinni.
MAANUS MASING

Saaremaa noortekogu ja Saare maavalitsus korraldasid noortele kooliaasta lõpu puhul suure pikniku, kus jagati mitmekesist ohutusalast infot ja sai nautida head muusikat.

Saaremaa koolinoorte piknik “Näoga mere poole”, nagu paljud teisedki tänavused üritused, oli osaliselt inspireeritud merekultuuriaastast. Piknikule oodati kõiki koolinoori, kellest paljudel oli eile lõpuaktus. Selleks, et noorte suvi tuleks võimalikult turvaline, kaasati mitmeid spetsialiste politsei- ja piirivalveametist, päästeametist, Kaitseliidust, Eesti Punasest Ristist ja maanteeametist. Põnevust lisas rallimeeskond OT Racing ja muusika eest hoolitsesid nii kohalikud ansamblid kui ka Indrek Ventmann koos bändiga.

Ürituse peakorraldajad olid Henri Rump ja Maksim Hrustaljov Saaremaa noortekogust ja Anneli Meisterson maavalitsusest. Saarte Häälele ütles Henri Rump, et eesmärk oli korraldada noortele kooli lõpu puhul midagi teistsugust. “Toome õpilased üle Saaremaa Raiekivi säärele kokku ja tekitame sellise mõnusa õhkkonna,” lausus ta enne ürituse algust. Ta märkis, et ürituse läbiv joon ja fookus on ikkagi ohutusküsimused, mida õpilastele meelde tahetakse tuletada. Kutsed saadeti laiali rohkem kui 900 õpilasele ja õpetajale. Kella kahe paiku päeval oli Raiekivi säärel veel suhteliselt rahulik, kuid tasapisi tuli noori juurde. Esimese “atraktsiooni” juures näitasid maantee-
ameti ja Aide autokooli mehed lastele, mis tunne on olla autos, mis üle katuse pöörab. Samuti demonstreeriti kokkupõrkepingi abil, miks on oluline autos turvavöö kinnitada. Kiur-Juhan Lapp Valjala põhikoolist ja Henry Eerik Kuressaare gümnaasiumist tegid pöörlevas autos lausa mitu tiiru. Hirmu kumbki ei tundnud ja mõlemad märkisid, et on varemgi taolise simulatsiooni läbinud. “Natuke on hirmus, kui ikka päris tagurpidi olla,” tõdes Henry siiski.

Noortel lasti ka tagurpidi olevast autost välja roomata. Jaan Luberg Pärnu Aide autokoolist selgitas, et alati tuleb väljuda, jalad ees, sest auto raskuskese võib muutuda ja nii võib ohtlik olukord tekkida. “Jalgu on kergem remontida,” tõdes ta. Luberg lisas, et niisuguseid asju on hea teada ja läbi proovida, kuna siis on tõenäoline, et ka reaalses situatsioonis õigesti käitutakse.

Titeranna-poolses ääres näitas viimast päeva Saaremaal ametis olnud ennetustöö juhtivspetsialist Kätlin Poopuu, kuidas tuletõrjevoolikust vett pritsida. Lisaks said noored tuletõrjujate riideid selga proovida ja katsusid nendes ka võidu joosta, et saada aimu, kui raske on elupäästjate töö. Janar Tänak OT Racingust oli kohale tulnud musta, läikiva ja ülesvuntsitud Ladaga. Noortele rääkis ta nii autost endast kui ka rallist ja ralli-
ohutusest üldisemalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 471 korda, sh täna 1)