Kuidas “pimedusrüütel” Alma Saaremaa kirikuid röövis

PIILA KIRIKUS: Noor kirikuvaht Mihkel Lehtsaar on röövimise loost varemgi kuulnud. EGON LIGI

PIILA KIRIKUS: Noor kirikuvaht Mihkel Lehtsaar on röövimise loost varemgi kuulnud.
EGON LIGI

Oli 1926. aasta novembrikuu teise pühapäeva hommik. Piila õigeusu kiriku juures ootab rahvas jumalateenistuse algust. Paraku asjatult, kuna kirikus on vargil käidud ja et kuritöö jälgi mitte enne politsei saabumist hävitada, jääb jumalateenistus sedakorda pidamata.

Toonane ajaleht Meie Maa teatas kaks päeva hiljem, et Piila kirik on paljaks röövitud. Varga saagiks oli langenud hulk hõbeasju ja umbes 15 000 Eesti marka. Muu hulgas oli ära viidud hõbedast kastike, mille sees hõbekarikas ja hõbelusikas, üle poole meetri kõrgune seitsmeharuline küünlalühter ja altariseina vahetekk. Kiriku põrandalt leiti aga rohkesti põlenud tuletikke, mis röövel oli endast maha jätnud.

Ajavahemiku pikkus, mil rööv võis aset leida, oli tervelt seitse päeva. Kirikuõpetaja maja asus jumalakojale küll kaunis lähedal, kuid lõunapoolsel küljel. Röövel oli aga sisse tunginud põhjapoolse akna kaudu, kust avanes vaade põllule.

Saagis end aknast sisse

Selleks oli ta läbi saaginud ühe kahest neljakandilisest tollijämedusest akna ees olnud raudpulgast. Pelgalt klaasi lõhkumisest poleks piisanud. Ning ei märganud ei preester ega ka ükski kohalikest enne pühapäeva, et kahe puhkepäeva vahelisel ajal kirikut röövitud oli.

Veel päeva võrra hiljem ehk 17. novembril ilmunud ajaleht Saaremaa teatas samalaadsest juhtumist Reomäe õigeusu kirikus. Röövel oli altariakna alumise ruudu lõhkunud, selle seestpoolt avanud ja hakanud siis mingi terariistaga akna küljelenki raiuma. Sedasi üritas ta aknaavauses olevat raudtrelli kõrvaldada. Sisse ta aga ei pääsenud, kuna oli mingil põhjusel raiumise pooleli jätnud.

Täispikk lugu ilmus 23. detsembri Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 852 korda, sh täna 1)