Kuldsed ja kalalõhnalised kuue- ja seitsmekümnendad (11)

TRAALID MEREL: 1973. aastal tehtud pildil on esiplaanil tööhoos traalikapten Juhan Klais. VIKTOR SALMRE / ERMI FOTOKOGU

TRAALID MEREL: 1973. aastal tehtud pildil on esiplaanil tööhoos traalikapten Juhan Klais.
VIKTOR SALMRE / ERMI FOTOKOGU

“Aasta siis oli kuuskümmend viis,” laulab meie oma Saaremaa mees Ivo Linna. Ses laulus pulbitsev energia iseloomustas ka õhustikku, mis eelmise sajandi kuuekümnendate aastate teisel poolel ja seitsmekümnendate alguses jättis mulje, et õhk raudse eesriide taga on justnagu pisut vabam ja elu elamisväärsem.

Nõukogude Liidu esimeseks meheks oli 1964. aastal saanud Leonid Brežnev, nii linnas kui ka kolhoosikeskustes läks lahti ulatuslik kortermajade ehitus ning väiksemate üksuste koondumisel kujunesid välja Saaremaa suurettevõtted, mis andsid tööd sadadele inimestele ja mille majanduslik jõukus oli õnnistuseks ka kultuuri- ja sotsiaalsfäärile.

Saareline asukoht määras selle, et toonase Kingissepa rajooni kõige arvukama töötajaskonnaga ettevõtteks kujunes 1962. aastal loodud kalurikolhoos Saare Kalur, mis tegeles nii kalapüügi kui ka kalatöötlemisega. Kui 1950. aastate alguses oli Saare- ja Muhumaal 30 kalurikolhoosi, siis seitsmekümnendate aastate keskpaigaks olid kõik liitunud üheks suureks ettevõtteks.

Kala oli palju

Saare Kaluris erinevatel ametikohtadel töötanud ja kalatöötlemisega lähedalt kokku puutunud Ülo Roos meenutab, et 1956. aastal, kui ta veel Salme kalatööstuses töötas, võis ettevõtte laost leida selliseid huvitavaid tooteid nagu suitsulest õlis, angerjas želees ja siig tomatis. Kõik ilusasti 250-grammistes toosides. Pidi siis ikka hullu moodi palju kala sel ajal olema, et selliseid kalasõbra märgi unenägusid tehti.

1962. aastal valminud Veere sadamas hakkas tööle preservitsehh. Preserve oli mitmes mõõdus. Kõige populaarsem oli pressiga suletav 850-grammine toos, teine levinum nõu oli 2,6-liitrine kilumannerg. Väiksemad toosid võeti kasutusele, kui tööstused said juba sulgemismasinad.

“Tallinna kilu tehti sügistalvel, oktoobrist detsembrini, kui kala oli saavutanud kindla rasvaprotsendi. Nõndasamuti ei tohtinud kilude soolasus olla üle seitsme protsendi. Lisaks tuli valmis kilusid enne müüki saatmist kaks nädalat laagerdada,” kirjeldab Roos.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 934 korda, sh täna 1)