Muuseumiöö kutsub mängima

20. mail toimub taas üle-eestiline muuseumiöö. Kui eelmisel, merekultuuri aastal oli muuseumiöö teema “Öös on laineid”, siis sel aastal kõlab kutsung laste ja noorte kultuuriaastast inspireerituna “Öös on mänge”.

Kuressaare linnus muutub muuseumiööl mängude lossiks ja on tasuta avatud kell 18–23. Erinevate ajastute mänge on oodatud mängima nii suured kui ka väikesed. Peakorrusel on avatud mitu mängusaali ja ka tilluke nostalgiakino Vene multikatega. Pillimänguga täidavad lossi Veikko Lehto eestvõttel Kuressaare muusikakooli õpilased.

Kell 18–20 saab tutvuda äsja ajastutruuks renoveeritud vahimehekeldriga ja kuulda vahimeheproualt lugusid sellest, kuidas vahimeeste elu välja näeb. Erandkorras pannakse sel õhtul lossihoovis hääled sisse ühele muuseumi suuremale eksponaadile, veteranist veoautole GAZ MM. Huvilised saavad kunagist populaarset sõidukit lähemalt uudistada.

Mihkli talumuuseumis minnakse muuseumiööl ajas tagasi ja õhtu loosungiks saab “Pioneer mängib, tantsib, laulab!”. Kunagiste pioneeride Külli Luubi ja Anu Tanila juhendamisel lauldakse üheskoos pioneerilaule ja mängitakse pioneeride mänge. Mihkli talumuuseum on muuseumiööl tasuta avatud kell 18–22.

Eesti kuulsaima keelemehe Johannes Aaviku kunagises kodus Vallimaa tn 7 saab muuseumiööl end proovile panna keelemängudes ning kuulda maja perenaise juhatusel lähemalt Aavikute elust ja töödest. Aavikute majamuuseum on tasuta avatud kell 17–22.

Muhu muuseumi programm viiakse tänavu läbi Muhu keskuses Liival. Kell 18 esinevad Muhu Katariina kirikus Taritu segakoor ja Tallinna saarlaste segakoor. Alates kella 19-st pakutakse Muhu noortekeskuse juures mänge nii suurtele kui ka väikestele ja kaks tundi hiljem alustatakse kiriku juures aardeotsimise mänguga. Üritused on tasuta.

Kaali paekivi- ja meteoriitikamuuseumis algab muuseumiöö raames kell 19 diskussioon “Poliitilised mängud Saaremaal kaasajal ja minevikus”. Angla tuulikumäel oodatakse kell 20 inimesi maastiku- ja mälumängule iidsete tuulikute ja pärandkultuurikeskuse tundma õppimiseks.

Muuseumiööd on Eestis korraldatud 2009. aastast ja sellega tähistatakse rahvusvahelist muuseumipäeva.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 147 korda, sh täna 1)