Linn pitsitab kolemaja omanikku (9)

Kuressaare linnavalitsus andis Lasteaia tn 8 omanikule nädala, et see lammutaks või tõkestaks hoone otsas oleva varisemisohtliku müüri, sulgeks hoone sissepääsud ja heakorrastaks krundi.

SEISAB, AGA KUI KAUA VEEL? Lasteaia 8 tulemüüriks ehitatud otsasein on naabermaja poole kiiva.
MAANUS MASING

Linnavalitsuse järelevalve ja kriisireguleerimise spetsialist Karel Koovisk teatas Lasteaia 8 hoone omanikule Euro Kinnisvaraarendus OÜ-le saadetud märgukirjas, et hoone otsas olev tuletõkkemüür on ohtlikult vajunud naaberkinnistu poole.

“Seoses reaalse ohuolukorraga palun viivitamatult tõkestada elanikkonna vara ja tervist ohustav müüri vajumine või see kohe lammutada,” märkis ta.

Koovisk loetleb kirjas terve rea nõudeid, mida linna kinnistute omanikud peavad järgima – alates krundi heakorrastamisest kuni majanumbri, lipukronsteini ja muude fassaadielementide hooldamiseni välja. Nõuetele tuginedes teeb ta kolme punkti sisaldava ettekirjutuse. Lasteaia 8 omanik peab kohe sulgema hoone sissepääsud, et oleks takistatud kõrvaliste isikute juurdepääs, heakorrastama kinnistu ja koristama krundil olevad olme- ja ehitusjäätmed ning tõkestama või lammutama kohe hoone otsas oleva ohtliku müüri.

Ettekirjutus tuleb täita nädala jooksul ehk 26. maiks, vastasel korral alustab linn riikliku järelevalve kohustusest tulenevat menetlust, mille alusel on õigus määrata kinnistuomanikule sunniraha, samuti kuuluvad hüvitamisele võimaliku asendustäitmisega seotud kulud.

Lasteaia 8 naabermaja üks ots jääb kiivas tulemüürist vaid mõne meetri kaugusele. Naabermaja korteriühistu esimees Ilmo Au (pildil) ütles, et korteriomanikud juhtisid lagunevale majale ja ohtlikule müürile tähelepanu juba Urve Tiiduse linnavalitsuse ajal, kuid tulutult. Kolemajaga seotud ohud olid tema sõnul jutuks ka pärast selle viimast suuremat põlengut.

Lisaks füüsilisele ohule, mida lagunev maja naabritele kujutab, on see tekitanud korteriühistule probleeme ka majakindlustusega. Au sõnul ei taha kindlustusfirmad nende maja lihtsalt kindlustada ja viimati tegi firmadest, kelle poole ta pöördus, pakkumise vaid üks. Seegi oli nõus kindlustama vaid tormikahjude vastu.

Euro Kinnisvaraarendus OÜ juhatuse liige Marko Süld ütles Saarte Häälele, et ei ole ettekirjutusega kursis ega saa seda kommenteerida.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 795 korda, sh täna 1)