Saaremaa toidufestival viib maakonna taas Eesti toidukaardile

PIKNIK LINNATÄNAVAL: Traditsiooniks saanud tänavapiknik toimub taas 9. septembril.
Foto: Saaremaa toidufestival

4.–10. septembrini kestev Saaremaa toidufestival tõmbab juba neljandat korda Eesti toidukultuuri huviliste pilgud sügisel Saare maakonnale. Toidufestivalil on tänavu üle 15 kohalikku toitu ja toidukultuuri tutvustava ürituse.

“Hääst sööjast on ka toidul hää meel,” ütleb Saaremaa toidufestivali tunnuslause. See ühe ajakirjaniku sõnastatud mõte võtab kohalikku toitu ja toorainet austava festivali kokku kõige paremini.

Huvi kohaliku ja täisväärtusliku toidu vastu on kasvanud kõikjal maailmas. Meilgi on näha, kuidas restoranid otsivad aasta-aastalt üha enam võimalusi meil kasvatatu väljapakkumiseks. Meie toit on leidnud koha Eesti toiduhuviliste südames ja eelmisel aastal külastas festivali juba 18 000 inimest. Tullakse nii mandrilt kui ka välismaalt ja enam mitte juhuslikult. Näiteks toovad reisikorraldajaid toiduhuvilisi kohale nii Soomest, Rootsist, Lätist, Leedust kui ka mujalt.

Põrsas kotis

Toidufestival algab tänavugi Saaremaa restoranide nädalaga, kus pakutakse nii lõuna- kui ka õhtusööke. Kahekäigulist lõunasööki ja pärast kella 18 kolmekäigulisi õhtusööke pakub 13 restorani. Menüüd avaldatakse 15. augustiks. Samuti toimub külastajate vahel mänguline mõõduvõtt – kõik vähemalt neli erinevat Saaremaa restoranide nädala lõuna- või õhtusööki ostnud külalised saavad osaleda loosimises.

Kindlasti pakub toiduhuvilistele põnevust esmakordselt Eestis toimuv õhtusöök “Põrsas kotis”, mille menüü ja toimumiskoht on toimumise hetkeni saladus. Buss võtab toiduhuvilised peale ja retk Saaremaa toidumaastikele võib alata. Õhtusöögile müüakse kokku vaid poolsada piletit, millest enamik on juba omaniku leidnud.

Toit + kultuur = toidukultuur

Kogu nädala toimuvad Coopi Rae ja Liiva kaupluses ning Saarte Sahvris eritoodete ja kohalike väiketootjate toitude degusteerimised. SaareMaaPäevade laadad toimuvad selgi aastal: 8. ja 9. septembril ettevõtjate sügislaat ning kohalikud tootjad leiab 9.09 suurelt turupäevalt.

Toiduelamus ei tohiks piirduda vaid sellega, mis taldrikult kahvli otsa jääb. Seepärast kaunistab toidufestivali tänavu veelgi enam kultuuriüritusi.

6. septembril avatakse Kuressaare linnuse näitusesaalis näitus Eesti klaasitootmise ajaloost, kus saab näha Lorupi ja Tarbeklaasi toodangut (Tõnis Kipperi erakogu ja Saaremaa muuseumi kogud).

7. septembril toimub Kuressaare linnuses keskaegsete toitude ja toitumistavade töötuba, kus keskaegsest toitumiskultuurist räägib ajaloolane Jüri Kuuskemaa. Samuti saab proovida keskaegsete retseptide järgi tehtud roogasid.

8. septembril mängib Salme vallateater Kuressaare keskväljakul Willy Russelli näidendit “Reispass”, lavastajaks Maire Sillamaa.

Festivali viimasel päeval võib Pöide Maarja kirikus nautida “Koogikontserti” ning pärast kontserti maitsta kohalike naiste tehtud kooke ja vestelda muusikutega. Esinevad Edoardo Narbona (klaver), Anniki Aruväli (tšello) ja Monika Põld (sopran). Kavas: F. Schubert, F. Mendelssohn, C. Le Fleming ja G. Faurè. Kontserdile võib oma koogi kaasa võtta!

8. septembril kell 12 räägib Õile Aavik Saaremaa kaubamaja vabalaval tervislikust toitumisest ja degusteerida saab Saare Köögi uut toodangut.

Traditsiooniks on saanud Nasval Tihemetsa talus toimuv “Angerjasupi õhtusöök”, huvilised peavad broneerimisega kiirustama.

Kehakultuurgi on osa kultuurist, seepärast pakub K-Pargi Kuressaare seikluspark festivali ajal tavahinnakirjast 30% soodustust. Seikluspargist leiab söögielamuste vahemänguks takistused, õhuhüpped ja trossteed (zip-line).

Lustipiknik ja õunakohvikud

Laupäeval (9.09) toimub Saaremaal kaks väärikat piknikut. Kuressaare kesklinnas saab taas teoks traditsiooniline  Kuressaare tänavapiknik, mille teema on sel korral VALGE.

Väikese väina tammil toimub teist korda väinatammi lustipiknik, kuhu oodatakse osalema kell 18–22. Esineb brassansambel Kuldsed Lehtrid.

Toidufestivalile paneb väärika punkti õunakohvikute pühapäev, kui väikesed kohvikud avatakse paljudes koduaedades ja muudes tavapäratutes kohtades. See annab igale toiduhuvilisele võimaluse astuda ise üheks päevaks kohvikuomaniku ja teenindaja rolli ning pakkuda head-paremat oma külalistele. Huvilised peaksid oma kohviku avamise soovist andma teada hiljemalt augustikuu jooksul.

Iga ettevõtmine saab toimuda ainult koos heade partnerite ja toetajatega, tänu kellele saab teoks ka Saaremaa toidufestival. Korraldaja SA Saaremaa Turism suur tänu kuulub neile, kes on praeguseks leidnud võimaluse festivali korraldamist toetada: Saaremaa Piimatööstus, Saare Uluk, Pöide Pruuli Koda, Muhu, Pöide ja Orissaare vald, Saarte koostöökogu, Kuressaare linn.

Saaremaa toidufestivali korraldaja on SA Saaremaa Turism, programmi koos ürituste ja ettevõtmiste tutvustusega leiad www.saaremaatoidufestival.ee, jälgi ka FB lehte Saaremaa Toidufestival.

Angela Nairis, Saaremaa toidufestivali projektijuht

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 172 korda, sh täna 1)