Prantslased ei soovi riigi esileedile palka maksta

Élysée palee pressiteenistus otsustas rahustada ärevusse sattunud prantslasi ja kinnitas, et riigi president president Emmanuel Macron loobus oma varasemast kavast anda välja esileedi tegevust reguleeriv õigusakt. Kõnealune dokument oleks Prantusmaa riigipea abikaasale Brigitte’ile andnud õiguse kaasa rääkida riigiasjade lahendamisel ja taganud talle kopsaka summa riigieelarvest.

RAHASÜSTI OOTEL: Prantsusmaa president Emmanuel Macron (sünd 1977) soovib seaduse vastuvõtmist, mis annaks tema abikaasale (sünd 1953) ametlikult esileedi staatuse. Seadus tagaks ka esileedi rahastamise riigieelarvest.
Qz.com

Ideega kehtestada Prantsusmaal esileedi ametikoht ja määratleda de jure tema ametiõigused ja -kohustused (pr k statut juridique de la première Dame de France ehk Prantsusmaa esileedi õiguslik seisund) tuli president Emmanuel Macron välja juba mõne nädala eest. Lõppeva nädala alguses selgus aga, et avalikkuse vastuseisu tõttu on riigipea sunnitud oma plaani korrigeerima.

Telekanali BFM TV veebilehel ilmunud uudisloost selgub, et selle asemel otsustas president läbi suruda veidi tagasihoidlikuma õigusakti, mis reguleeriks tema abikaasa Brigitte Macroni rolli ühiskonnaelus. Kõnealune dokument kannab väga ambitsioonikat nimetust – charte de la transparence (otsetõlkes: läbipaistvuse harta). Vaatlejate sõnul nõuab ka selle vastuvõtmine suvepuhkusel viibiva parlamendi kokkukutsumist ja põhjalike muudatuste tegemist 5. vabariigi põhiseaduses…

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 224 korda, sh täna 1)