Saare viiuldajad osalevad Soome sünnipäevaüritusel

Kuressaare muusikakooli viiuliõpilased Gerli Rakaselg, Lisette Lemba ning tänavu muusikakooli lõpetanud Vootele Mets ja Ingel Tagaküla esinevad nädala lõpus Helsingis Soome 100. sünnipäevale pühendatud kontserdil.

Helsingi esinemise eellugu sai alguse Soomes toimunud keelpillilaagris Oro Bellissimo 2017, kuhu noored viiuldajad sattusid tänu Kuressaare muusikakooli tšelloõpetajale Annikki Aruväljale. Temale oli eelnevalt kirjutanud ja laagrit tutvustanud laagri üks eestvedajatest ja laagri orkestri dirigent Lehari Kaustel.

Ilusas väikses kohas nimega Oronmylly olid noored laagris 23.–30. juulini. Gerli Rakaselg rääkis Saarte Häälele, et kaheksa laagripäeva olid sisustatud ohtra orkestrimänguga, õpiti Soome helilooja Lasse Heikkilä kirjutatud Soome missat, mis oli kohandatud n-ö peoversiooniks Soome 100 auks.

“Soome missa koosneb väikestest paladest, mida saadab orkester ja kus on Valkia tantsu- ja laulutrupp, kes on siis n-ö peategelased. Missa ja mõne teise looga saime juba laagris mitmes kohas esineda, näiteks Punkaharjun Kesämaa vabaõhu-veepargis, Tykkimäki lõbustuspargis ning Parikkala ja Heinävesi kirikus,” rääkis Rakaselg.

Ta lisas, et alles laagris said noored teada, et tulemas on üritus Soome 100, kus plaanis seesama peoversioon Soome missast ette kanda. “Olime kõik nõus minema,” sõnas Rakaselg.

Soome missa peoversiooni ettekanne toimub sel laupäeval, 26. augustil kell 19 Helsingis Senati väljakul. Esineb rohkem kui 700-liikmeline koor, kõlavad 100 käsi- ja kirikukella, 100 kannelt ja 100-liikmeline orkester. Kokku umbes 1000 esinejat.

Üritusest võtab osa ka Soome presidendi abikaasa Jenni Haukio. Orkestri kontsertmeister on ERSO esimene viiul Piret Sandberg ja dirigent Lehari Kaustel. Üritusest teevad ülekande Yle 1 ja AlfaTV.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 181 korda, sh täna 1)