REPLIIK: Riigigümnaasium peaks jätkama järjepidevust (10)

Täna alustab Kuressaare linnavolikogu Saaremaa haridusajaloo ühe tähtsama otsuse lõplikku arutamist. Iseasi, kas sellega täna lõpuni jõutakse või saab sellest otsusest Kuressaare linnavolikogu eksistentsi väärikas lõppakord septembris.

Jutt käib riigigümnaasiumist ja sellega suurel määral kogu Saaremaa hariduselu ümbertegemisest.

Selge on see, et teema number üks on hariduse sisu ja kvaliteet. Linnavalitsusel on ambitsioonikas plaan – luua Eesti parim keskharidust andev kool. Unistada tulebki suurelt. Teostamine on alati keerulisem.

Kõikide muude küsimuste juures kerkib ikka ja jälle inimeste meelde ja keelele küsimus, mis saab seniste koolide järjepidevusest. Sisuliselt peaks ju seega jaanipäeval 2022 lõpetama seniste koolide viimased lennud ja kõik muutub. See teeb kurvaks. Järjepidevus lõpeb. Asemele tekib uus ja praegu tundub, et ka kuidagi steriilne haridusasutus. Selle põhjal ei saa muidugi eeldada, kas ta on halb või hea.

Kui kõik muu keeratakse pea peale, ehk tasuks siiski vaagida võimalust riigigümnaasiumiga jätkata ühe praeguse gümnaasiumi liini. Sümbolina. Kuressaare gümnaasiumi vilistlasena on seda küll raske öelda, aga loogilisem tunduks, kui riigigümnaasium jätkaks Saaremaa ühisgümnaasiumi liini. SÜG on ikkagi oma erinevates vormides olnud juba üle-eelmisest sajandist Kuressaare ja ka Saaremaa hariduselu ajaloolise tõrviku kandja. Riigigümnaasiumi plaanitakse Garnisoni tänava kinnistutele. Praeguse SÜG-i eelkäijad on tegutsenud ka Garnisoni 16 asuvas majas.

Kui riigigümnaasiumina jätkaks SÜG, ei tohiks see muidugi tähendada, et uuest koolist peaks saama SÜG-i koopia. Ei tohigi saada. Uus kool peab olema oma nägu ja võtma üle kõik selle hea, mis on praegustes koolides olemas.

Loomulikult ei loe nimi suurt midagi, aga samas jällegi nii palju.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 669 korda, sh täna 5)