Muinastulede ööd valgustasid kümned lõkked

Laupäeva õhtul ja esimestel öötundidel loitsid kõikjal üle maakonna kümned muinastuled, mis meenutavad kaugetel aegadel märguandeks süüdatud iide- või iilastulesid.

IRINA MÄGI

Üks rahvarohkemaid tuleplatse oli taas Panga pangal (pildil), kus tulist sõnumit kuulutas ansambel Svjata Vatra. Rahvale esinesid ka Meelis Juhandi ja ansambel Jäävaba ning inimesi tantsitas Laur Teär.

Iidetulede süütamise taaselustamine algatati ühel ajal Soomes ja Eestis 1992. aastal. Iidetulede süütamise õhtut hakati nimetama muinastulede ööks. Sellest ajast peale süttivad lõkked igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul päikseloojangul.

Sel õhtul moodustunud lõkete kett on liikunud üle Põhjalahe Ahvenamaa kaudu ka Rootsi, tänavu süüdati lõkkeid ka Läti randades ja Eestis siseveekogude ääres.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 57 korda, sh täna 1)