Fotograaf Carl Bulla pildid Kiek in de Kökis

Täna avatakse Kiek in de Kökis Peterburi Carl Bulla (pildil) nimelise ajaloolise fotograafia fondi ja Tallinna linnamuuseumi koostöös valminud ülevaatenäitus fotograafi töödest.

Näitusel “Carl Bulla (1855–1929), teekond fotodel Peterburist Revalisse” annavad 80 fotot Carl Bulla pärandist edasi Vene Impeeriumi ilmet 19. ja 20. sajandi vahetusel, dokumenteerivad elu tsaari õukonnas, kajastavad väliskülaliste visiite ning portreteerivad silmapaistvaid kultuuritegelasi, teadlasi ja kunstnikke, kirjutas ERR.ee. Näitus jääb avatuks 10. detsembrini.

Carl Oswald Bulla sündis 1855. aastal Preisimaal katoliiklasest saksa kaupmehe perekonnas. Aastatel 1866–1918 elas ja töötas ta Peterburis ning teenis selle ajaga välja austava nimetuse “vene fotoreportaaži isa”. Ligi sajatuhandelisest fotopärandist on suur osa publitseeritud mitte ainult Venemaal, vaid ka välismaa väljaannetes.

Bulla elu oli tihedalt seotud Eestiga. Alates 1902. aastast kajastas ta keiser Nikolai II külaskäike Revalisse ning jäädvustas fotodel ka 1906–1907. aasta revolutsioonilisi sündmusi Venemaa Balti kubermangudes. Carl Bulla abiellus 1906. a Saaremaalt pärit Christine Juliane Keselbergiga ning alates 1918. aastast kuni surmani 1929. aastal elas ja töötaski ta Saaremaal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 124 korda, sh täna 1)