KÜLA LOOD: Vaheaasta võtnud Külasema külakool alustab uue hooajaga

Sel pühapäeval alustab pärast aastast pausi uuesti tegevust Külasema külakool, mis pakub muhulastele kord kuus harivaid loenguid ja esinemisi.

Liiva lasteaia saalis juhatab pühapäeval kell 13 külakooli hooaja lektorina sisse Muhu vallavanem Raido Liitmäe, kes kõneleb teemal “Iseseisvuse võimalikkusest Muhu valla näitel”. Järgneb suur söögivahetund, mille järel läheb esinemisjärjekord lektor Kirstenile Lõetsa külast, kes räägib inimestevahelisest suhtlusest Itaalia näitel.

Külasema külavanema Malle Mätase sõnul oodatakse külakooli ka teiste Muhu külade elanikke, kellele teemad huvi pakuvad. Oktoobrist kuni kevadeni kestvas loengusarjas astuvad üles erinevate erialade inimesed, kel valdavalt Külasema juured. Näiteks räägib Külasemast pärit valuraviarst Mare Kolga valuga toimetulemisest. Enne jõule saavad külakooli õpilased aga nõu, kuidas pühadeks kodu kaunistada, ja professionaalse kondiitri käe all õpitakse maitsvat kringlit küpsetama.

Malle Mätas ütles, et 2015. aastal alustanud külakoolil jäi tema terviseprobleemi tõttu möödunud hooaeg vahele. Samas täpsustas külavanem, et külakoolile sarnane kooskäimisvorm toimis Külasemas juba 2004.–2005. aastal, kui rahvas lausa kaks korda kuus Malle Mätase juures kodus koos käis. Natuke aega jutustati omavahel ja siis võttis jutujärje üle üllatuskülaline. Räägiti tervislikust toitumisest, kepikõnnist, ajaloost, geograafiast, reisimuljetest jne.

Mätase sõnul jäid eelmise kümnendi kooskäimised soiku, kuna rahvas otsustas hakata käima tantsuproovis. Nüüd, kui tervis mitmel vanemal inimesel tantsu lüüa enam ei luba, ent soov kokku saada on säilinud, otsustati naasta läbiproovitud suhtlusvormi juurde. “Inimesed tahavad kuulata ja õppida, mis me siis muidu ainult külajutte räägime,” lausus Malle Mätas.

Külakooli korraldajad märgivad, et loengule tulles võiks igal osavõtjal taskus olla euro või paar koolirahaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 211 korda, sh täna 1)