Kaali trahter otsib omale toitlustusjuhti ja ettekandjat (11)

Kaalist on saanud Saaremaa kaubamärk ja seda laiemas tähenduses. Turistid, kes uudistavad kraatrit, saavad täiendavat infot külastuskeskusest ja astuvad sisse trahteri tänavu mais avatud sammassaali, mis on omaette vaatamisväärsus.

SAMMASSAALIS TEENINDAMAS: Ettekandja Katrin Bugri on töötingimustega rahul. Ettevõtja Alver Sagur on veendunud, et peatselt täieneb töökollektiiv toitlustusjuhi ja veel ühe ettekandja või kelneriga.
MAANUS MASING


Ettevõtja Alver Sagur, kelle idee kohaselt trahteri juurde­ehitis rajati, peab seda ennekõike vajalikuks külastajate teenindamiseks. Et pakkuda neile saaremaist maitsvat sööki ja jooki, vajadusel ka muusikalisi elamusi.

“Miks me trahterit laiendasime? Ikka selleks, et rohkem külastajaid toitlustada. Vanemas osas on alumisel korrusel 50 istekohta ja teisel korrusel sama palju. Kui turistide grupp korraga sööma juhtus, siis üksikud külastajad vaatasid ukse vahelt sisse ja nähes, et kohad on täis, läksid tagasi. Uude saali mahub kaks viiekümnelist gruppi korraga sööma, nii saame ka väiksemas saalis külastajaid teenindada,” rääkis Sagur.

Külastajaid oli rohkem

Tänavune vihmane ja jahe suvi ei olnud turismiettevõtjaile meeltmööda, ometi võib Kaali trahteri varal öelda, et külastajaid oli mullusega võrreldes rohkem. Võimaldab ju arhitektuuriliselt pilkupüüdev sammassaal korraldada suurejoonelisi firma- ja pulmapidusid, sünnipäevade tähistamisi ja mida kõike veel. Samas pagaritöötoas tehtava Kaali leiva on omaks võtnud nii omakandirahvas kui ka külastajad.

Aasta pärast saab külastajaid teenindav kelner või ettekandja valmis sätitud vaatidest lasta kannudesse trahteri õlleköögis pruulitud kesvamärjukest. “Kuna meie töömaht on kasvanud, siis vajamegi juurde inimesi, kes tooksid meie väikesesse töökollektiivi uusi mõtteid, kes teenindaksid nii turiste kui ka kohalikke inimesi saaremaise külalislahkusega. Pakume tööd toitlustusjuhile ja ettekandjale või kelnerile,” kutsub Sagur ettevõtlikke inimesi tööle.

Toitlustusjuhilt oodatakse uusi ideid menüü koostamiseks. Mis aga samuti tähtis: üksuse juht peab olema hea suhtleja, kel tuleb külastajatega suhelda eesti, inglise ja vene keeles. Võõrkeelte oskust peab Sagur väga tähtsaks, kuna üha rohkem on Kaalit külastama hakanud turistid Venemaalt ja huvilised Balti riikidest, kes samuti vene keelt valdavad.

“Toitlustusjuhile anname tegutsemiseks vabad käed. Vana asja ei lase me aga päriselt ära lammutada, sest rahvuslik saaremaine toit on see, mille pärast meid külastatakse. President Arnold Rüütel käib aastas vähemalt korra abikaasaga Kaalis peremehe praadi, mille ametlik nimi on “Peremehe kõhutäis”, söömas. Menüü uuendamine tuleb aga alati kasuks. Turistid küsivad kohalikku toitu. Me peame sellega arvestama. Tahame kraatriga seonduvat kuidagi toitude nimedes edasi anda,” nentis Sagur.

Toitlustusjuht saab vajadusel korteri

Saaremaa toiduainetööstustega ja talunikega lepingute sõlmimine on samuti toitlustusjuhi ülesanne. Alver Saguri sõnul võivad kandideerida ka mandriinimesed, kel oskusi ja võimeid ning Kaali südamelähedane.

“Vajadusel saame toitlustusjuhile anda elamispinna. Lisaks kalkulatsioonide tegemisele peab toitlustusjuht oskama ka köögis kokata. Kui vaja, peab üksuse juht ka pottide ja pannidega, keetmise ja praadimisega, nõude pesemisega hakkama saama. Ettekandjalgi tuleb vahel nõudepesu ette võtta,” rõhutas Sagur.

Kui ettekandjal või kelneril napib töökogemust, aga on tahe amet selgeks saada, on alati võimalus täiendõppeks.

Kokkasid ettevõtja kiidab, öeldes, et kõik nad on tublid olnud. “Trahter avas uksed 1999. aastal. Üks kokkadest on meil tööl algusest peale. Töötingimused on normaalsed. Nüüd, kus maja on palju suurem, vajame inimest, kes majapidamisel silma peal hoiab, toitlustamist arendab ja kollektiivi juhib,” toonitas Kaali külastuskeskuse, meteoriitikamuuseumi ja trahteri rajanud Sagur.

Veel mainis Alver Sagur koostööpartnereid, kes mõnikord ka ettevõtjale hüva nõu annavad. “Giid Maria Peep ei karda öelda ka seda, mida võiksime turistide paremaks teenindamiseks Kaalis edaspidi ette võtta,” kiitis turismiobjekti arendaja staažikat ekskursioonijuhti.

Alver Sagur on nõus kasvõi juba homme tööle võtma tarmuka ja tööka toitlustusjuhi ning ettekandja, oodates sooviavaldusi e-kirjakasti dolomiit@kaalitrahter.ee.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 757 korda, sh täna 1)