Võistutantsimise esikoht jäi koju

Neljandat korda peetud Anna Raudkatsi nimelise tantsude võistuesitamise grand prix´ võitis Saaremaa ühisgümnaasiumi Öieti vanem rühm. Parimaks juhendajaks tunnistati Eena Mark.

RAUDKATSI AUKS: Võistutantsimisel osalesid ka SÜG-i neiud. Pildile on jäänud (näoga vasakult) Triinu Eliise Põld, Karmen-Kelsi Kruut, Käthriin Steinberg, Gertrud Leiten, Kristel Soe ja Jolana Kaljurand. Tüdrukute juhendaja on Kersti Truverk.
MAANUS MASINGReedel ja laupäeval korraldatud võistutantsimine oli seekord pühendatud Kristjan Toropi loomingule. Esimesel päeval tantsitigi süite, mis olid kokku pandud, uurides Kristjan Toropi väljaantud raamatuid “Kontratantsud” ja “Viron vakka”. Laupäeval tantsisid üle Eesti kokkutulnud 11 rühma oma lemmiktantsu.

Kõrgetasemeline žürii ehk rahvatantsujuht Ülo Luht, tantsupedagoog ja folklorist Kalev Järvela, kauaaegne kultuuritöötaja Tiiu Villsaar, SÜG-i vilistlane ja tantsija Helerin Rauna ning SÜG-i kehalise kasvatuse õpetaja Aime Metsmaa valisid seekord parimaks Saaremaa ühisgümnaasiumi Öieti gümnaasiumiosa vanema rühma, keda juhendab Eena Mark. Valiku tegemine oli žürii hinnangul raske, kuna kõik rühmad tantsisid peaaegu veatult.

Ürituse korraldaja ja parima juhendaja tiitli saanud Eena Mark jäi oma rühmade esinemisega väga rahule. “Kõik osalejad said kindlasti suure kogemuse võrra rikkamaks,” ütles Mark. Positiivne oli ka teistelt juhendajatelt saadud tagasiside. Nagu ikka, vaatasid külalisrühmad ära ka SÜG-i kabaree-etenduse, millest oldi vaimustuses.

Järgmine kord saab Anna Raudkatsi nimeline võistutantsimine teoks 2020. aastal. Üritust korraldataksegi suurte tantsupidude vaheaastal. Siis tulevad esitamisele Mait Agu tantsud. Agu oli ka viimane Anna Raudkatsi talismani kandja. Anna Raudkatsi talismaniks nimetatakse tema Helsingi ülikooli lõpusõrmusest kunstnik Albert Hanseni poolt 1970. aastal tehtud sõlge.

Eena Margi sõnul ei anta siis rühmadele enam kohustuslikku tantsu, vaid juhendajad saavad ise Mait Agu tantsuloomest oma rühmale sobiliku välja valida.

Eesti rahvatantsupedagoog, esimene rahvatantsude koguja ja rahvatantsuterminoloogia rajaja Anna Raudkats oli 12 aastat õpetaja praeguses Saaremaa ühisgümnaasiumis. Ta oli tütarlaste kehalise kasvatuse õpetaja, organiseeris ja juhendas rahvatantsurühmi. Kooli rahvatantsijad, keda Raudkats juhendas, said palju tunnustust ka riiklikul tasandil.


TULEMUSED

Grand prix – Saaremaa Ühisgümnaasiumi Öieti, gümnaasiumi vanem rühm, juhendaja Eena Mark
Parima omaloomingulise tantsu esitajad – Tallinna Prantsuse Lütseumi Leesikad, 7.–9. klass tantsuga “Süit ägedatest polkadest”, juhendajad Kristiina Siig, Karel Vähi
Parima “Ingliska” esitajad – Tallinna Inglise Kolledži neiduderühm, juhendajad Britta Kaukver ja Krõõt Kilvet
Parim neiduderühm – Tallinna Inglise Kolledži rühm, juhendajad Britta Kaukver ja Krõõt Kilvet
Parim põhikooli rühm, 5.–6.klass – Tallinna Prantsuse Lütseumi Leesikad, 5.–6. klass, juhendaja Madli Teller
Parim põhikooli rühm, 7.-9.klass – Tallinna Prantsuse Lütseumi Leesikad, 7.–9. klass, juhendajad Kristiina Siig, Karel Vähi
Parim gümnaasiumi rühm – Saaremaa Ühisgümnaasiumi Öieti, gümnaasiumi vanem rühm, juhendaja Eena Mark
Parim juhendaja – Eena Mark, Saaremaa Ühisgümnaasium

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 761 korda, sh täna 1)