Töövõimetuspensionäre aastaga tuhande võrra vähem (1)

Saare maakonnas vähenes töövõimetuspensionäride arv mullusega võrreldes pea tuhande võrra.

Statistikaameti andmeil oli Saare maakonna elanike hulgas veel möödunud aasta 1. jaanuari seisuga 2207 töövõimetuspensionäri, tänavu on neid aga ligi tuhat vähem – 1230.

“Töövõimetuspensionäride arvu vähenemist põhjustas ennekõike asjaolu, et alates 2016. aasta juulist ei määrata uutele isikutele püsivat töövõimetust,” selgitas sotsiaalministeeriumi analüütik Mari Kreitzberg.

Kui püsiv töövõimekadu oli tuvastatud vähemalt 40% ulatuses, oli inimesel nõutava staaži korral õigus taotleda töövõimetuspensioni. “Kuna uusi inimesi sihtrühma juurde ei tule, kaotas ka töövõimetuspensioni määramine seaduse jõu,” ütles Kreitzberg. Ta lisas, et kuna suurem osa töövõimetuspensioni saajaist on vanemas tööeas ehk vanaduspensionieelses vanuses, väheneb töövõimetuspensionäride sihtrühm vanaduspensionile minejate tõttu.

Maakonnas on viie aasta tagusega võrreldes vähenenud nii pensionäride üldarv kui ka vanaduspensionäride arv. 2013. aasta algul elas Saare maakonnas 10 553 pensionäri, kellest 8051 olid vanaduspensionärid. Tänavu 1. jaanuari seisuga oli pensionäride koguarv 9402 pensionäri, kellest 7941 olid vanaduspensionärid.

Saare maakonnas oli keskmine pension 2018. aasta esimese päeva seisuga 404,59 eurot. See summa on suurem kui kogu Eesti keskmine pension 386,04 eurot.

Kõrgeim on keskmine pensionisumma Harjumaal – 411,43 eurot. Teisel kohal Saaremaa ees on aga Hiiumaa 409,20 euroga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 823 korda, sh täna 1)