Vaktsineerimine tekitab hulgaliselt küsimusi

Debatt kaitsepookimiste üle on üha enam hoogu kogumas ja kuna tegu on olulise terviseteemaga, võtavad sõna nii lausvaktsineerimise vajaduses kahtlejad, need, kes seostavad oma laste tervisehäireid kaitsepookimisega, kui ka tulihingelised pooldajad.

PEREARSTIL OMA SEISUKOHT: Orissaare perearst Elo Lember leiab, et inimesed peaksid arsti usaldama ning vaktsineerimise vajaduses ja ohutuses mitte kahtlema.
MAANUS MASINGOn vanemaid, kes on rahulolematud, et perearstilt saadud info on ühekülgne, tuleb ette hirmutamist ja infolehti lugeda ei anta. Kuid on ka neid inimesi, kellele arst on pakkunud võimalust kaitsesüstide tegemist edasi lükata ja andnud aega ise teemaga tutvumiseks. Suur osa aga kaitsepookimiste vajalikkuses ei kahtle ega näe ka vajadust teemasse põhjalikumalt süveneda.

“Kaitsepookimiste teema ulatub kaugemale kui lihtlabane poolt- või vastuolemine. Vanem peaks ise ennast kurssi viima adekvaatse infoga haiguste, vaktsiinide koostise ja süstimise vajaduse kohta,” ütles üks lapsevanem. Ta lisas, et vaja on kriitilist meelt, aega ja süvenemist, aga seda kõike selleks, et teha oma lapse jaoks parim otsus. “Kellel huvi, see uurib ja eraldab ise terad sõkaldest. Igaüks otsustab ise ning see otsus peaks olema teadlik ja tehtud informeeritult.”

Sotsiaalministri immuniseerimise korraldamise määruses seisab, et immuniseerimise läbiviimisele peab vahetult eelnema ajutiste ja püsivate vastunäidustuste tuvastamine, mille eest vastutab immuniseerimist teostav tervishoiutöötaja.

Tema selgitab ka immuniseerimise vajalikkust, teavitab kaasneda võivatest kõrvaltoimetest ja nõustab muudes teemaga seotud küsimustes. Samuti peab küsima lapse seadusliku esindaja nõusolekut. Tervishoiuteenuse osutaja nõudmisel vormistatakse nõusolek kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Vormistatakse ka keeldumine, mille lapsevanem võib ka ise kirjutada ja allkirjastada…

Loe tervisest lähemalt laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)