Säärel kehtivad rangemad looduskaitsereeglid

Sõrve säärel hakkas alates eilsest kehtima Sääre looduskaitseala ja selle kaitse eeskiri. Sellega liideti mitmed senised kaitsealad ja suurendati kaitsealust pinda. Muudeti Kura kurgu hoiuala ja Vesitükimaa hoiuala piiri ning juurde toodi ka otse Sääre majaka all asuv Sääre laht.

Pikendati ja muudeti ka looduskaitsealal liikumise piiranguid.

Eestis loodi Sääre looduskaitse ala moodustamisega ka omalaadne pretsedent, keelates teatud perioodiks ära vaid lohesurfarite liikumise. Lohesurfaritel on Sääre lahes surfamine keelatud 15. aprillist 15. juulini põhjendusega, et nad häirivad lindude pesitsemist.

“Lohesurf on teistest veesõidukitest eristatud, sest uus ekstreemspordiala põhjustab lindudele tugevamat häiringut kui tavapärased veesõidukid ja teiste veesõidukite puhul sobiv puhvertsoon laidude ümber ei ole piisav lohesurfi häiriva mõju leevendamiseks,” seisab seletuskirjas. Seal öeldakse ka, et kihutavad mootorpaadid oleksid ka häirivad, kuid kuna kiiruse mõõtmist ei saa hästi veel teostada ja seni pole eriti kihutatud, siis neile erisusi ei tehta.

Sääre otsas asuva Vesitükimaa ümbruses on igasuguse ujuvvahendiga sõitmine keelatud 15. veebruarist 15. juulini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 316 korda, sh täna 1)