Terviseamet: Ettevaatlik tasub olla nii rabarberi kui karulaugu söömisel (6)

Terviseamet tuletab seoses soojade ilmade saabumisega meelde, et nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib söömisel olla tervisele kahjulik ning põhjustada tõsise tervisehäda.

“Igal kevadel saab mürgistuse infoliin 16662 mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt,” teatab Terviseameti kommunikatsiooninõunik Simmo Saar, lisades, et kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.

Veel soovitab ta kindlasti ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti.

Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb kindlasti täpsemalt uurida nende välimust ja toimeid. Mürgistuskahtluse korral tuleks helistada terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 722 korda, sh täna 1)