Kui kilpnäärme töö on häiritud…

Kaelal paiknev liblikakujuline kilpnääre toodab hormoone ja vastutab kehas ainevahetuse eest. Kui tekib talitluse häire, siis muutub ka ainevahetus, ületalitluse puhul kiiremaks ja vastupidi – alatalitluse puhul aeglasemaks.

Kuressaare haigla endokrinoloogi Virge Nemvaltsi (fotol) sõnul mängib kilpnäärmehaiguste, sealhulgas nii üle- kui ka alatalitluse puhul suurt rolli pärilik eelsoodumus, seda eriti naisliinis. “Soodustavaid faktoreid on aga teisigi, näiteks joodisisaldus joogivees, toidus,” ütleb arst. “Lisaks stress ja kroonilised infektsioonhaigused, mitmed autoimmuunhaigused.”

Ka mõningad ravimid, näiteks südamerütmi häirete raviks kasutatav joodirikas Cordarone, võib mõnel patsiendil põhjustada türeotoksikoosi. Mõnikord vallandub ületalitlus ka pärast radioloogilist uuringut kontrastainega. Dr Nemvaltsi andmeil on leitud positiivne seos ka liigse päikesekiirguse ja türeotoksikoosi vahel.

Alatalitlus tekib tasahilju Kas inimene ise saab mingite sümptomit...