MAAILM: Skripali naine edastas MI6-le luureinfot enese teadmata

Lõppeval nädalal avaldas Briti tabloid The Daily Mail katkendeid BBC ajakirjaniku Mark Urbani uuest raamatust “The Skripal Files” (“Skripali toimik”). Raamat jõudis müüki 4. oktoobril ja see põhineb vestlustel Venemaa sõjaväeluure GRU endise polkovniku Sergei Skripaliga, mis leidsid aset enne mehe mürgitamist Salisburys käesoleva aasta märtsis.

The Daily Mailis ilmunud artiklis räägitakse pikemalt, kuidas ja millal hakkas Skripal esimest korda kahtlema oma lojaalsuses Nõukogude Liidu eriteenistustele, kuidas Briti välisluureteenistus MI6 ta värbas ja kuidas ta edastas Briti luurele salajast informatsiooni.

Raamatu autor selgitab, et alguses kavatses ta kirjutada üldiselt spionaažist pärast külma sõja lõppu, kuid kuna Skripali perekonda tabas kevadel tõeline tragöödia, otsustas ta oma raamatu pühendada vaid ühe mehe loole.

Sergei Skripali esimene ülesanne välismaal oli teenistus Maltal 1984. aastal, kus ta töötas Nõukogude Liidu saatkonna kultuuri- ja spordiatašeena. Tema peamine ülesanne...