Muhu leivameistrid tarisid tööstuse ajutiselt Brüsselisse väljanäitusele

SOOJA LEIBA, MÕTELGE! Martin Sepping ja Jaan Mõttus küpsetasid Euroopa südames paari päevaga valmis 360 leiba.
EESTI KOMISJON

Paari päevaga küpsetasid Muhu pagarid Euroopa südames valmis 360 krõbedat musta leiba.

Brüsseli kesklinnas oli läinud nädala lõpus püsti pandud telk, kus käis Muhu pagarite leivategu. Tegemist oli Euroopa investeerimiskava edukate projektide väljanäitusega. Nimelt on just Euroopa maksumaksja laenutagatis aidanud ettevõtetel laenu saada ja end kasvatada.

Muhu Pagarite leivaäri sai alguse 2014. aastal töötukassalt saadud 3000 eurost. Ettevõtte asutaja ja juhi Martin Seppingu sõnul oli neil endal raha täpselt nii palju, kui leivateost üle jäi. Ehk teisisõnu – väga palju ei olnud ning sellega ei oleks eriti palju kasvatada saanud.

Kogu kupatus kaasas

Tööstuse üheks nädalalõpuks Eestist Brüsselisse kolimine oli Seppingu sõnul parajalt suur ettevõtmine. “Suhteliselt keeruline oli küll,” tunnistas ta. “Kaubikuga võtsime ahjud, segamismasina, kergituskapi ja muu taolise tarviliku krempli kaasa, samuti juuretise ja jahusegud,” kirjeldas ta.

Kogu Muhu Pagarite tiim oli Martin Seppingu sõnul vaid kaheliikmeline, kes pidid hakkama saama nii transpordi, pagarikoja ülespaneku ja mahavõtmise kui ka küpsetusprotsessi ja koristamisega. Lisaks Seppingule endale oli Brüsselis leiba küpsetamas ka Jaan Mõttus Tallinnast. “Kokku õnnestus meil kahe päevaga küpsetada 360 leiba,” tõdes Sepping ettevõtmise kordaminekut. “Kohalikel eestlastel olid pidupäevad,” muheles ta.

Brüsselis oldi kokku kolm ööd ning nn sõu toimus 26. ja 27. oktoobril. Kumbki Muhu pagaritest tegi ühe, seejuures erineva otsa teekonnast lennukiga, seetõttu oli Sepping selle nädala alguseks juba kodus tagasi, kuna tema sõitis kaubikuga Tallinna–Brüsseli otsa. Teisel mehel oli vähemalt esmaspäevase seisuga tarvis kogu pagarikoda taas turvaliselt mööda maanteed Eestisse tagasi tarida.

Sepping leiab kogu seiklust kokku võttes, et kohe ta ilmselt küll ei kipuks sellist üritust kordama. “Aga kui aega mööda läheb, miks mitte,” nentis ta. Oli ju positiivset selle juures samuti ohtralt.

Investeerisid korralikult

Nelja aasta eest kevadel käima lükatud ettevõte on aastatega kiiresti kasvanud ja end oma toodanguga klientidele armsaks teinud. Muhu Leib OÜ värske majandusaasta aruanne ütleb, et 2017. aastal teenis firma müügituluna ligi 1,4 miljonit eurot.

Samas tehti mullu ka suuri investeeringuid – põhivaradesse paigutati üle 111 000 euro ning uute pagarikodade avamiseks tarvilikeks remonditöödeks kulus enam kui 70 000 eurot.

Seoses ettevõtte laienemisega läinud aastal, mil lõpetati sisustamine Tallinnas Kopli pagaritöökojas, avati uued pagaritöökojad Mustamäel, Nõmme turul, Tabasalus, Balti jaama turul ning alustati remondiga Poordi tänaval asuvas kohvikus, lõpetas ettevõte oma majandusaasta 70 204-eurose kahjumiga. See on aga taoliste investeeringute ja kulutuste juures mõistetav.

Jätkuvalt tegutsevad Muhu pagarid ka oma algses asukohas – Muhu saarel Liival, kust kohalikud saavad otse ahjust tulevat sooja leiba. 2017. aastal oli ettevõtte palgal keskmiselt 30 töötajat.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 646 korda, sh täna 1)