Sajanditagune tähtsündmus: I maailmasõda lõppes raudteevagunis (2)

KUJUNDAVAD AJALUGU: Sellel prantsuse kunstniku Maurice Pillard Verneuil’ maalil on jäädvustatud sajanditagune hetk Compiègne’i vaherahu sõlmimisest. Läbirääkimiste laua juures seisavad teineteise vastas Antanti vägede toonane ülemjuhataja marssal Ferdinand Foch ja Saksamaa delegatsiooni juht Matthias Erzberger. Ajaloolisel dokumendil on mõlema mehe allkirjad. Erzbergerile sai allkirja andmine saatuslikuks – kolm aastat hiljem mõrvati ta saksa paremäärmuslaste poolt.
WIKIPEDIA.ORG

Neil päevil on Prantsusmaal kogunenud maailma mitmete riikide tippliidrid, et tähistada saja aasta möödumist XX sajandi ühe traagilisema sündmuse, Esimese maailmasõja lõpust. 1918. aasta 11. novembri varahommikul allkirjastati Kirde-Prantsusmaal Compiègne’i vaherahu, mis lõpetas sõjategevuse. Vaherahu jõustus sama päeva ennelõunal Kesk-Euroopa aja järgi kell 11.00. Neli aastat ja mõned kuud kest...