Lihatööstus avab saaremaise toidu poe (FOTOD) (10)

UHKE KAUBAVALIK: Müüa Liina Kütt saab pakkuda midagi igale maitsele.
MAANUS MASING

Alates tänasest on Pikal tänaval, lihatööstuse väravas avatud uus toidukauplus, kust saab osta eranditult vaid Saaremaa tootjate toidukraami.

Saaremaa Lihatööstuse juhatuse esimehe Kristjan Leedo sõnul otsustasid nad toidupoe avada väga lihtsal põhjusel. Kuna ümberkaudu on päris mitmeid toiduainetööstusi, siis miks mitte nende toodangut kompaktselt ühest poest müüa. Ühelegi suuremale kaupluseketile nad otseselt konkurentsi pakkuda ei kavatse, sest poe kontseptsioon on natuke suurtest poodidest erinev.

Kui suured kauplused võtavad tooteid müügile nõnda, et nende realiseerimisajast peab järel olema veel umbes 80%, siis tegelikult jääb väga palju väiksema protsendiga kaupa lihtsalt üle. Mis siis, et needki tooted on n-ö tähtaja kukkumiseni veel täpselt sama head kui muu kraam. “Igaühel juhtub kas kõrg- või madalhooajal olema tooteid, millel on vaid 50% realiseerimisaega järel või vähemgi,” rääkis Leedo. “Ketipoodi neid saata ei saa, aga kuskil tuleb nad ära realiseerida. Miks mitte neid siis oma poest müüa väheke soodsama hinnaga.”

Ta tõi näite, et jaanipäevajärgselt müüsid nad taolist toodangut oma tööstuse väravast nagu nalja – mitmele tonnile šašlõkile ja grillvorstidele olid ostjad olemas.

Samuti saab uuest saaremaise toidu poest ka n-ö proovitooteid osta, mida mujal ei pakuta. Leedo sõnul on inimesed juba aastaid käinud lihatööstuses kohapeal selliseid tooteid ostmas ning neid on müüdud tööstuse pääslas.

Kampa saadi teisedki kohalikud suurtootjad, st uuest poest leiab ka piimatooteid, kohukesi, kohupiimakreeme, leiba-saia, aga kindlasti ka kala ja vett. Ühtlasi võib poemüüjale teada anda, kui soov tellida lihatööstusest kasvõi pool siga korraga või mõni muu kopsakam lihatükk. Jõulueelsel ajal saavad kodused verivorstimeistrid sealt aga näiteks värsket verd tellida. Muu lihakraam on kaupluses pakendatult, sest lahtise liha letti seal ei ole.

Leedo sõnul on oma toidutoodanguga poodi oodatud ka kohalikud väiketootjad. Tuleb endast lihtsalt märku anda. Peaasi, et toodang on saaremaine.

Kui lihatööstuse väravast lihakraami ostma harjunute jaoks on taoline ostlemisvõimalus olnud seni tuntud kui Kallase kaubamaja külastamine, siis päris seda nime uus pood kandma ei hakka. “Olgu ta esialgu lihtsalt Pika tänava pood,” naeris Leedo. Mis nimi poele tegelikult antakse, saavad kliendid näha alates täna hommikul kella 10-st, kui kauplus uksed avab. Edaspidi ongi pood argipäeviti avatud kella 10-st 19-ni ja laupäeviti kell 10–14.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 6 566 korda, sh täna 1)