Jõulud sajanditetagustel kaartidel

JÕULUKAARDI SÜND: See on esimene kommertslik jõulukaart, mis trükiti Henry Cole’i tellimusel Londonis 1843. aastal. Jõulukaardi on kujundanud John Callcott Horsley. Sellel on kujutatud ühe perekonna kolme põlvkonda, kes tõstavad klaasi kaardi saaja terviseks. Jõulukaardi äärtel võib näha heategevusega seotud stseene – toidu ja rõivaste jagamist vaestele. Võib oletada, et kujutada perekonda üheskoos veini rüüpamas oli 175 aastat tagasi viktoriaanliku ajastu alguses suisa hulljulge mõte. Samas oli see aga vägagi tulus ettevõtmine. Väidetavalt müüs Cole mitu tuhat jõulukaarti maha hinnaga šilling kaardi eest.
Wikipedia

Kas teadsite, et esimesed trükitud jõulupostkaardid ilmusid täpselt 175 aastat tagasi – see oli 1843. aastal Inglismaal. Mujal Euroopas ja Ameerika Ühendriikides hakkasid need levima XIX sajandi teisel poolel või siis alles XX sajandi alguses. Maailma esimese trükitud jõulupostkaardi tellis 175 aastat tagasi inglise ettevõtja, leiutaja ja ühiskonnategelane Sir Henry Cole (1808–1882). Ta on ka ük...